LSV: Neadekvatna reakcija pokrajinske vlasti na sušu

13 Oct 2017

"Poljoprivrednici i dalje ne znaju koju pomoć mogu da očekuju"

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Saša Šućurović ocenio je danas da je “neprimereno” to što je u Skupština Vojvodine na sednici u četvrtak odbila da se proglasi elementarna nepogoda izazvana sušom, kao i mere za otklanjanje njenih posledica, koje je predložila ta stranka.

Šućurović je kritikovao Skupštinu Vojvodine i zbog toga što je čekala predugo da raspravlja o problemima suše, te da se o toj temi ne bi razgovaralo ni na jučerašnjem zasedanju “da nije bilo Liginog insistiranja da se stavi na dnevni red”.

Poslanička grupa LSV krajem septembra je predložila predsedniku Skupštine Vojvodine mere za ublažene posledice ovogodišnje suše u Vojvodini, sa zahtevom da taj predlog bude na dnevnom red sledećeg zasedanja.

Mere koje nisu usvojene, predlagale su da Pokrajinska vlada aktivira Štab za vanredne situacije, koji bi potom doneo Odluku o proglašenju vanredne situacije na delu teritorije Vojvodine.

Predlog je bio i da Pokrajinska vlada izradi i donese procenu ugroženosti i predloži mere zaštite poljoprivrednika, zatim da se reprogramiraju poreska davanja poljoprivrednicima i prilagodi cena zakupa državnog zemljišta.

Šućurović je tim povodom ocenio i da je nedopustivo da neko ko ima sve mehanizme i vlast na svim nivoima čeka vise od dva meseca i reaguje “samo zato što je opoziciona partija predložila svoj program mera”.

Za najavljen zajednički set mera republike i pokrajine, koje je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uoči jučerašnjeg zasedanja najavio za 15. oktobar, Šućurović je rekao da “ne zna ko ih je usvojio, nema ih na sajtu ni pokrajinskog sekretarijata, ni ministarstva”.

“Ako bi te ideje bile realizovane, onda bi dobar deo LSV mogla da pozdravi, ali sa ideja treba preći na dela”, dodao je on.

Upozorio je da se odlaganjem rešavanja posledica suše stiglo do toga da je setva uveliko u toku, a da poljoprivrednici i dalje ne znaju koju pomoć mogu da očekuju.

“Po svemu sudeći neće ni znati još mesec dana, jer mišljenje sekretarijata treba da odobri i Ministarstvo finansija”, upozrio je Šućurović.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!