LSV: Ne sme se zaboraviti proterivanje hrvatskih porodica

06 May 2009

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopstila je danas da prinudno iseljenje porodica hrvatske nacionalnosti iz…

lsv.jpgLiga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopstila je danas da prinudno iseljenje porodica hrvatske nacionalnosti iz Hrtkovaca ne sme da se zaboravi i da krivci moraju biti kažnjeni.
U saopštenju Političkog saveta LSV-a podseća se da je prošlo 17 godina od kako je u prisustvu Vojislava Šešelja, predsednika Srpske radikalne stranke i bliskog saveznika Slobodana Miloševića, na zboru građana u Hrtkovcima pročitan spisak 17 nepodobnih građana hrvatske nacionalnosti.
“Ti ljudi su pod pretnjama ubrzo morali da se isele, a 20 porodica hrvatske nacionalnosti nasilno je izbačeno iz svojih domova. LSV smatra da ovaj događaj ne sme biti zaboravljen i da njegovi vinovnici moraju biti kažnjeni, jer ovakav zločin protiv čovečnosti nikada ne zastareva”, ističe se u saopštenju.
LSV je ocenio da je to posebno važno jer je ovaj zbor bio samo početak maltretiranja Hrvata u Vojvodini, što je rezultiralo i smrću 12 ljudi, koji su ubijeni samo zbog svoje nacionalne pripadnosti.
“Da Milošević i njegovi zaveznici nisu došli na vlast i da nije ukinuta autonomija Vojvodine, ovako nešto se nikada ne bi dogodilo, jer je Vojvodina za čitav svet bila primer multikulturalnosti i suživota različitih nacija i veroispovesti”, navodi LSV.
Liga ističe da zbog svega toga neko mora biti kažnjen što je napao i proterao svoje bivše komšije, kako se to više nikada ne bi dogodilo.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!