LSV nastavlja da prikuplja potpise za referendum o zemljištu

09 Feb 2016

"Poljoprivrednici dovedeni u ponižavajući položaj i nije jasno kako će skrpiti kraj sa krajem"

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) nastaviće sa prikupljanjem 100.000 potpisa za raspisivanje referenduma i zaštitu vojvođanskih poljoprivrednika i zemljišta, jer se već pokazuje da primena Zakona o poljoprivrednom zemljištu donosi velike probleme domaćim poljoprivrednicima i poljoprivredi, izjavio je danas zrenjaninski funkcioner te stranke Branislav Knežević.

Knežević je an konferenciji za novinare upozorio da će smanjenje subvencija za tri puta, sa 12.000 na 4.000 dinara po hektaru, imati katastrofalne posledice po ratare, ali i po celokupnu domaću poljoprivredu.

“Na ovaj način se poljoprivrednici dovode u ponižavajući položaj, i ja ne znam kako će skrpiti kraj sa krajem, a posebno me iznenađuje ovakva mera Vlade i Ministarstva za poljoprivredu jer se zna da jedino na poljoprivredi pravimo suficit u izvozu”, kazao je Knežević.

Prema njegovim rečima, potrebno je hitno reagovati jer 1. septembra 2017. godine stupa na snagu odredba iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju potpisanog sa zemljama članicama EU, po kojoj državljani tih zemalja mogu da stiču nepokretnosti, uključujući i poljoprivredno zemljište, na teritoriji Srbije, pod istim uslovima kao i domaći državljani.

“U našem zakonodavstvu nema ograničenja u prometu poljoprivrednog zemljišta pa će stranci moći da kupuju poljoprivredno zemljište u Vojvodini bez ikakvih prepreka, a budući da je cena zemljišta u EU mnogo veća nego kod nas, dolazimo u opasnost da bude ugrožena egzistencija naših poljoprivrednika, jer neće moći da se izbore sa konkurencijom iz inostranstva”, upozorio je Knežević.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!