LSV: Najavljući oštriju kaznenu politiku Vučić glumi i sudiju i dželata

"Nastavlja se izgradnja kulta vođe i zavođenje atmosfere straha"

18. jan 2019

Pooštravanjem kaznene politike za krivična dela država rešava samo posledice zločina u partnerskim odnosim, ali ne uspeva da dosledno primeni Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, da se bavi preventivom i onemogući potencijalne nasilnike da ponovo izvrše zločin nad svojim žrtvama, ocenjuje se u saopštenju Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

Forum žena LSV poručio je i da je  to „najmanje još jedan razlog“ za preispitivanje rada ministarke pravde Nele Kuburović, kao i rukovođenja Ministarstvom unutrašnjih poslova, na čijem je čelu ministar Nebojša Stefanović.

„Tražimo doslednu primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, očekujemo sistemska rešenja u sprečavanju nasilja u porodici i partnerskim odnosima, rad na sprečavanju uzroka, pre nego što dođe do tragičnih posledica koje sve češće imaju smrtni ishod“, ističe se u saopštenju.

Forum žena LSV je reagovao na, kako se dodaje, poslednje nastupe predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u kojima je najavio oštrije i duže kazne, ocenjujući da tim potezom predsednik „glumi i sudiju i dželata“.

„Nakon sednice Nacionalnog saveta za bezbednost, najavljen je obračun sa korupcijom i kriminalom, kao i duže, odnosno oštrije kazne za neka od najtežih krivičnih dela. Ovim predsednik Srbije izlazi iz okvira svojih ovlašćenja, po mišljenju strukovnih udruženja, čime se zapravo nastavlja izgradnja kulta vođe i zavođenje atmosfere straha, budući da se samo izvršni organi doživljavaju kao vlast, bez nezavisnosti sudstva“, napominje Forum žena LSV.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Potop
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga