LSV: MUP da objasni blokadu gradova

24 Sep 2017

"Zaštita građana ili demonstracija sile?”

Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila je danas od MUP-a Srbije da objasni da li je opšežna akcija naoružane policije u noći s petka na subotu u Beogradu i Prijepolju imala za cilj zaštiti gradjana ili je bilo reči o demonstraciji sile.

“Da li je sveobuhvatna kontrola saobraćaja, blokada određenih prilaza i izlaza, kao i putnih pravaca oko gradova i formiranje blokadnih punktova s automatskim naoružanjem, a s ciljem pronalaska osoba sa poternica, narkotika, nelegalnog oružja i pronalaska predmeta koji potiču ili su u vezi s izvršenjem krivičnog dela, akcija kojom su pripadnici MUP-a u noći između petka i subote demonstrirali spremnost u cilju zaštite građana ili se ipak radi o demonstraciji sile?”, navodi se u saopštenju.

Ta stranka je zatražila od MUP-a da o rezultatima sveobuhvatno sprovedene akcije na području grada Beograda i Prijepolja upozna javnost.

LSV je podsetio da je ministar policije, koga su nazvali “Stefanović dr Nebojša”, pre samo nedelju dana u Palati Srbija javnosti predstavio Priručnik Policijsko-obaveštajni model i dokument Strateška procena javne bezbednosti, kojim se pohvalio da su identifikovani najbitniji bezbednosni izazovi i prioritetne oblasti u radu policije, dajući značaj proaktivnom postupanju policije i približavanju policije građanima, ali i jačanju poverenja.

“Da li su blokade gradova i pretresanje lica, vozila i prtljaga započele iz predstavljenog policijsko-obaveštajnog modela i strateške procene javne bezbednosti ili se nastavilo sa starom praksom represije? Da li rukovodioci u MUP-a nakon objave da će se ubuduće nastaviti sa ovakvim akcijama na području svih policijskih uprava, zaista veruju da će oni koji se potražuju birati pravce koji vode do blokadnih punktova i imati kod sebe oružje, narkotike i predmete koji su u vezi sa učinjenim krivičnim delom?”, upitao je LSV.

Ta stranka je postavila MUP-u i pitanje da li su ovakve akcije model proaktivnog postupanja policije i da li je to služba koja funkcioniše u skladu s najbiljim evropskim standardima.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!