LSV: Mirović ne želi da se zamera šefovima u Beogradu

27 juna 2017

Po Ustavu Srbije, Zakon o finansiranju nadležnosti Vojvodine trebalo je da bude donet krajem 2008. godine

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) optužila je danas predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića da ne želi da se “zamera šefovima u Beogradu”, uprkos tome što Vojvodina “trpi” i što još uvek nije donet zakon o finansiranju te pokrajine.

“Donošenje tog zakona je najavio i premijer Aleksandar Vučić nakon zajedničke sednice republičke i pokrajinske vlade oktobra prošle godine, a Igor Mirović je izjavljivao kako se nada da je aktuelni pokrajinski budžet poslednji koji će biti donet bez zakona o finasiranju, te da je bolje imati i nesavršen nego nikakav zakon. Ipak, nije se dogodilo ništa”, naveo je u saopštenju za javnost pokrajinski poslanik LSV Robert Kolar.

Po Ustavu Srbije, Zakon o finasiranju nadležnosti Vojvodine trebalo je da bude donet krajem 2008. godine.

On je kritikovao Mirovićevu izjavu da je najveći uspeh Pokrajinske vlade u tome što je održala političku stabilnost i dodao da to nije “nekakav uspeh na kojem bi trebalo čestitati”, jer i pokrajinsku i republičku vlast čine ista stranka i ista koalicija.

“Pored toga, isticanje političke stabilnosti u saradnji sa republičkom vladom dolazi u trenutku kada se iz republičke vlade najavljuje gašenje škola po selima gde ima malo đaka i kada se iz resornog ministarstva ignoriše činjenica da će stranci za 65 dana moći da kupuju vojvođanske oranice bez ograničenja”, naveo je Kolar.

Prema njegovim rečima, ta “famozna politička stabilnost” u saradnji pokrajinske i republičke vlade nije pomogla građanima od Kikinde i Mokrina, preko Novog Kneževca i Kanjiže, do Zrenjanina, Sečnja, Srbobrana i Turije, kojima pucaju kuće, njive se gaze, zagađuje životna sredina i oštećuju putevi dok Naftna industrija Srbije i dalje izvlači vojvođansku naftu i gas po najnižoj rudnoj renti u Evropi.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!