LSV: Ministar ekologije da se založi za reviziju Energetskog sporazuma

05 Sep 2017

"Ministru je, verovatno, poznato da u vojvođanskim opštinama, gde se crpe nafta i gas, ljudima pucaju kuće, njive se gaze, zagađuje životna sredina i oštećuju putevi"

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas ministra ekologije Srbije Gorana Trivana da se zauzme za preispitivanje Energetskog sporazuma sa Rusijom, kako bi se stalo na put uništavanju životne sredine od strane Naftne industrije Srbije (NIS) i zaštitili domaći resursi.

“NIS, kompanija sa većinskim ruskim vlasništvom, prema pisanju pojedinih medija, crpi naftu i gas takvim tempom da bi ih mogao isprazniti do 2021. godine. I to uz najnižu rudnu rentu u Evropi, a sedam puta manju nego u Ruskoj Federaciji. Ministru je, verovatno, poznato da u vojvođanskim opštinama, gde se crpe nafta i gas, ljudima pucaju kuće, njive se gaze, zagađuje životna sredina i oštećuju putevi – počev od Kikinde i Mokrina, preko Novog Kneževca i Kanjiže, do Zrenjanina, Sečnja, Srbobrana i Turije”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da, pored toga, NIS “suvereno raspolaže” sa 78 bušotina geotermalnih izvora u Vojvodini, a sve to zahvaljujući tome što je Rusiji NIS faktički poklonjen u zamenu za dva neispunjena obećanja: da Kosovo neće biti nezavisno i da će biti izgrađen gasovod Južni tok.

“Budući da obećanja nisu ispunjena, krajnji je trenutak da se Energetski sporazum revidira i zaštite interesi i resursi Republike Srbije”, piše u saopštenju koje je potpisala predsednica Stručnog saveta za zaštitu životne sredine LSV-a Nataša Lalić.

Dodala je da je Trivan u pravu kada kaže da je rasprodaja izvora pijaće vode ravna nacionalnoj katastrofi i da je potrebno naći način kako da se oni, koliko god je to moguće, vrate državi.

“Građani više vojvođanskih opština koji godinama, pa i decenijama, nemaju vodu za piće najbolje znaju šta to znači”, navela je Nataša Lalić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!