LSV: Ko će da odgovara za opasan otpad u Beloj Crkvi?

15 Oct 2016

"Šta rade nadležne institucije sve ovo vreme?”

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas da opštinska, pokrajinska i republička vlast javno i precizno saopšte koji je to opasan otpad uskladišten i tretiran u napuštenoj hali fabrike “25.maj“ u Beloj Crkvi i ko će za to da odgovara.

“Dužni su da odgovore da li je građanima Bele Crkve ugroženo zdravlje usled tretmana opasnog otpada. Dužni su i da javno saopšte kakve će to efekte imati na zdravlje radnika koji su bili angažovani na tretmanu tog otpada i da li su sa tim efektima oni bili upoznati. Ko je sve to učinio i ko će imenom i prezimenom za sve to da odgovara? Ko mu je sve to omogućio? I šta rade nadležne institucije sve ovo vreme?”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da su nadležni dužni da odgovore kako je moguće da je otpad skladišten i tretiran šest meseci nakon zabrane od strane pokrajinskog inspektora za zaštitu životne sredine.

“Svako ima pravo na zdravu životnu sredinu i na blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju. To piše u Ustavu Srbije, u članu 74”, piše u saopštenju, koje je potpisala pokrajinska poslanica LSV Sandra Ristić i dodala da nadležni ne smeju da ćute o ovom slučaju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!