LSV: Kada će prestati da važi Zakon o umanjenju penzija

05 dec 2017

Na penzionerima tokom ove tri godine ušteđeno je 612 miliona evra i od svakog penzionera je tako oduzeto u proseku više od 40 hiljada dinara

Republička poslanica i predsednica Foruma penzionera Lige socijaldemokrata Vojvodine Nada Lazić postavila je danas pitanje kada će prestati da važi Zakon o umanjenju penzija i podsetila da je on na snazi već tri godine.

“Kada je 2014. godine najavljivan i usvajan, bilo reči da će trajanje ovog zakona biti oročeno, na tri godine. Čak je i u Predlogu zakona pisalo da će on trajati od onovembra 2014. do decembra 2017. Međutim, u zakonu koji je kasnije usvojen u parlamentu, rečenica o njegovom vremenskom ograničenju je nestala”, navela je Nada Lazić u saopštenju za javnost.

Dodala je da su u prethodne tri godine dugovi nereformisanih javnih preduzeća nastavili da se gomilaju i navela da se tokom te tri godine štedelo na penzionerima.

“Na kašikicu je vraćano, parče po parče oduzetog, obavezno uz pompezne najave i pred izbore, najpre parlamentarne, predsedničke, pa evo i sad pred beogradske”, kazala je Nada Lazić.

Podsetila je da su pojedini mediji objavili da je na penzionerima tokom ove tri godine ušteđeno 612 miliona evra i da je od svakog penzionera tako oduzeto u proseku više od 40 hiljada dinara.

“Zato dve jednokratne pomoći od po pet hiljada dinara isplaćene prošlog novembra pred predsedničke i sada uoči beogradskih izbora, predstavljaju samo deo onoga što je penzionerima i penzionerkama zakinuto u prethodne tri godine”, navela je Nada Lazić.

Ocenila je da je podatak da je tokom mesec dana u Beogradu već podeljeno 115 hiljada seniorskih kartica, još jedan dokaz siromaštva i teškog položaja penzionera koji pokušavaju na svaki način da uštede.

“Sa druge strane, seniorskih kartica ni posle mesec dana nema za penzionere u drugim krajevima zemlje, što govori u prilog ocenama da je čitav projekat osmišljen u marketinške svrhe uoči beogradskih izbora”, navela je Nada Lazić.

Prema njenim rečima, najave da će posle Beograda, seniorskih kartica biti u Novom Sadu i Nišu, nisu za utehu, jer će se na njih i dalje čekati u manjim gradovima i mestima širom zemlje, među kojima su u posebno teškom položaju poljoprivredni penzioneri.

Optužila je Pokrajinsku vladu i resorni sekretarijat za socijalnu zaštitu da “uporno ćute i ne mešaju se u svoj posao”.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!