LSV: Izručiti troje radikala Haškom tribunalu

15 Feb 2017

"Država mora na jasan način da pokaže da ne toleriše širenje govora mržnje i politiku represije"

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozdravila je odluku Haškog tribunala da naloži raspisivanje crvenih poternica preko Interpola sa nalogom za hapšenje troje članova Srpske radikalne stranke (SRS) -Petra Jojića, Vjerice Radete i Jova Ostojića – te pozvala državne organe da poštuju zahteve Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, uz promene u zakonodavstvu kako bi ono bilo u skladu sa međunarodnim obavezama.

“Država mora na jasan i nedvosmislen način da pokaže kako nema prostora za tako nešto, da ne toleriše širenje govora mržnje i politiku represije. Nasilje se mora saseći u korenu”, ističe se u saopštenju LSV.

Ocenjuje se i da ovaj postupak Haškog tribunala “ukazuje da je pravda dostižna i da se moraju iskoristiti svi mehanizmi u ostvarivanju namere procesuiranja odgovornih”.

LSV napominje da godinama ukazuju na opasnost postojanja SRS tražeći zabranu njenog funkcionisanja zbog širenja govora mržnje, vraćanja u politiku devedesetih, kao i pokušaje da se Srbija posvađa sa ostatkom civilizovanog sveta.

“Evidentno je gde se nalazi koren zla i zbog čega je bila potrebna lustracija kojom bi zabranili rad i postojanje onih čije su posledice svi osetili od perioda devedesetih godina. Aboliranje političara predstavlja veliku opasnost, što Srbija na putu ka Evropskoj uniji ne sme da dozvoli. U procesu pridruživanja, realna je obaveza usklađivanja zakonodavstva sa međunarodnim obavezama i poštovanje istih”, navodi se.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!