LSV: Izostanak lustracije poguban po Srbiju

10 dec 2017

Put Srbije u EU je veoma spor i zbog nepoštovanja ljudskih prava

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, da je izostanak lustracije “poguban” po Srbiju i ocenila da je proces pristupanja Evropskoj uniji veoma spor i zbog nepoštovanja vladavine prava i nedovoljnog poštovanja ljudskih prava.

“Lustracija, za koju smo se posle 2000. godine snažno zalagali, nikada nije sprovedena pa su pojedinci, koji su devedesetih godina drastično kršili prava građana, i dalje aktivni na političkoj sceni”, naveo je LSV u saopštenju za javnost.

Dodaje se da su poslednje decenije uvele društvo u Srbiji u netoleranciju, a poštovanje ljudskih prava zamenjeno je nedopustivim odnosom prema pripadnicima raznih manjinskih grupacija.

LSV je podsetio da je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić juče poručio da je potrebno poslati poruku protiv netolerancije i ekstremizma.

“Prava pitanja za ministra Ružića su šta on misli o lustraciji, delovanju ekstremista te o visokom stepenu tolerancije prema pojavama šovinizma i drugih vidova etničke i verske netrpeljivosti”, piše u saopštenju.

LSV je ocenio da je put Srbije u EU “veoma spor” a jedan od bitnih razloga za to je i nedovoljna rešenost države da omogući snažnu vladavinu prava i potpuno poštovanje ljudskih prava, što je oblast pregovoračkog procesa u poglavljima 23. i 24.

“Nikakva lutanja i nikakvi kompromisi sa onima koji bi da grade društvo bez tolerancije nisu prihvatljivi. Srbija mora biti društvo tolerancije, jer bez nje nema uređene države”, poručio je LSV.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!