LSV: Ispravna odluka Ministarstva energetike

21 Nov 2013

Povučen predlog o firmiranju jednog Operatora distributivnog sistema EPS

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozdravila je danans odluku Ministarstva energetike da utiče na povlačenje predloga v.d. direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Aleksandra Obradovića o firmiranju jednog Operatora distributivnog sistema EPS.

LSV je u utorak upozorila javnost da će Elektrovojvodina biti do kraja centralizovana i pretvorena u „puki šalter“ ako na sednici Upravnog odbora EPS bude usvojen predlog o firmiranju jednog Operatora distributivnog sistema.

Ovim predlogom bilo je u planu je da umesto dosadašnjih pet privrednih društava, bude formiran jednan Operator distributivnog sistema u Beogradu.

Tim povodom LSV je zatražila reakciju Vlade Srbije, Ministarstva energetike i pokrajinske administracije.

„Obradovićev predlog nema utemeljenje u Zakonu o energetici, a njime bi se Elektrovojvodini oduzela sredstva, ingerencije i imovina koju su građani Vojvodine stvarali više od pola veka“, poručuje LSV.

LSV pozdravlja odbacivanje ovog predloga i zbog činjenice da bi električna energija tako u Vojvodini i Beogradu poskupela između 16 i 23 odsto.

„Iskustvo sa NIS-om uči nas da se nešto centralizuje i upropaštava kada neko želi da ga brzo, jeftino i bez pitanja proda. I Elektroprivreda Srbije i Elektrovojvodina su, dobrom odlukom Ministarstva za sada tu sudbinu izbegli“, dodaje LSV.

(Beta/Autonomija)

Podelite ovu stranicu!