LSV: Ispraviti nepravilnosti Nacrta zakona o klimatskim promenama

"Potpuno odsustvo odredbi kojima bi se definisala uloga lokalne samouprave"

25. sep 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas ministra Srbije za zaštitu životne sredine, Gorana Trivana da ubrza rad na donošenju Zakona o klimatskim promenama i ispravi „nepravilnosti uočene u Nacrtu tog zakona“.

U saopštenju LSV ocenjuje se da taj zakon „treba da pruži viziju kako će se u Srbiji rešavati pitanje emisije gasova staklene bašte“, a ne samo da doprinese da u Pregovorima o pristupanju EU Srbija otvori Poglavlje 27 o zaštiti životne sredine.

„Najbolji put za kvalitetno, trajno i efikasno uređenje te problematike bio bi da Vlada Srbije donese Strategiju sa Akcionim planom kojom bi definisala sve aktivnosti u vezi sa odgovorom na promenu klime“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da tek potom treba doneti kvalitetan zakon, a zatim u kratkom roku definisanom Akcionim planom, i sve prateće propise, planove i programe koji će osigurati efektivnu primenu donetog zakona.

„Umesto toga, krenulo se obrnutim putem, i priprema se zakon o klimatskim promenama koji se u stvari ne odnosi na celokupnu oblast, nego fokusira na samo jedan deo, odnosno na smanjenje emisije gasova staklene bašte. Tome treba dodati potpuno odsustvo odredbi kojima bi se definisala uloga lokalne samouprave u složenim aktivnostima i procesima koji se uređuju zakonom“, upozorila je LSV.

LSV smatra da bi svi procesi trebalo da se sprovode u odnosu na „odgovarajuće zahteve EU koji se odnose na emisije zagađujućih supstanci iz industrijskih postrojenja i na ‘trgovinu gasovima staklene bašte’ (EU Emission Trading System)“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Raspust
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga