LSV i Nova stranka podržali akciju Stop medijskom mraku

28 Sep 2017

"Monopol nad javnim informisanjem drže Vučićevi megafoni i huškačka glasila"

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) podržala je današnju akciju medijskih kuća, novinara, drugih organizacija i pojedinaca pod nazivom “Stop medijskom mraku”.

LSV je u saopštenju ocenila da je to akcija kojom se skreće pažnja javnosti na teško stanje u nezavisnim medijima, stalne političke i ekonomske pritiske, kao i sve češće napade na novinare.

U saopštenju podrške koje je potpisala članica predsedništva stranke Maja Sedlarević, navodi se da je “iole zdravo, a kamoli demokratsko, razvijeno društvo nezamislivo bez nezavisnih medija”.

“Mi smo danas svedoci da je njih sve manje, da su novinari sve češće izloženi otvorenim pretnjama, uvredama i zastrašivanju, kao i da u Srbiji dominiraju tabloidi koji iz dana u dan gaze novinarski kodeks i vredjaju ljudsko dostojanstvo“, poručila je Sedlarević.

Ona je apelovala da je novinarskoj profesiji neophodno obezbediti “slobodu i uslove za nesmetan rad”, te da to treba da bude “zadatak svih”.

I Nova stranka podržala je danas inicijativu Grupe za slobodu medija “Stop medijskom mraku” i ocenila da je sistemskim uništavanjem medija, zastrašivanjem novinara, represivnim merama i finansijskim ucenama ozbiljno ugrožen temelj demokratskog društva.

“Medijska scena je danas duboko zagađena kvazi novinarima dresiranim za beskrupulozno blaćenje političkih neistomišljenika. Umesto nepristrasnih i profesionalnih medija, monopol nad javnim informisanjem drže Vučićevi megafoni i huškačka glasila, koji razum građana bestijalno uvlače u svoje prljave imitacije jeftinih rijalitija”, navodi se u saopštenju te stranke.

Nova stranka je navela da su retki mediji koji uspevaju da odbrane čast svoje profesije i odupru se pritiscima da se stave u ulogu privatnog servisa političkih i ekonomskih oligarha.

“Pridružićemo se akciji u četvrtak 28. septembra, tačno u podne, kada će hrabri mediji koji odolevaju režimskim pritiscima, organizacije i pojedinci zamračiti svoje profile na društvenim mrežama, a svoja elektronska/štampana izdanja obeležiti crnom slikom koja simbolizuje mrak – ono što Srbiju, ako se ne odupre, čeka kao krajnji bilans Vučićevog obračuna sa profesionalnim novinarima”, navela je Nova stranka.

(Autonomija, Beta)

Podelite ovu stranicu!