LSV: Hitno povući iz nastave Ljušićev udžbenik istorije

23 Sep 2017

"Naše obrazovanje i dalje robuje nacionalističkim mitomanijama, predrasudama i stereotipima"

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas ministra prosvete Srbije Mladena Šarčevića da učini sve što je u njegovoj nadležnosti da se iz nastave bez odlaganja povuče udžbenik istorije za treći razred Gimnazije, čiji je autor Radoš Ljušić, jer je “prepun šovinističkih opservacija”.

“Nedopustivo je da se u užbeniku nalaze sadržaji koji podstiču podozrivost prema pripadnicima drugih nacija”, naveo je u saopštenju za javnost funkcioner LSV-a Aleksandar Marton.

Podsetio je da su se u javnosti prethodnih dana mogle čuti brojne stručne i utemeljene primedbe na sadržaj tog udžbenika, a osnovne zamerke su da je prepun šovinističkih opservacija, uvredljivih sadržaja protiv pripadnika drugih naroda, te da nanosi ogromnu štetu učenicima, jer podstiče na širenje mržnje.

“Primer Ljušićevog udžbenika samo upotpunjuje sliku o lošem stanju u našem obrazovnom sistemu, koje umesto da ide u korak sa modernim vremenom i dalje robuje nacionalističkim mitomanijama, predrasudama i stereotipima. Ćutanje nadležnih bi bilo tragično, jer je u više godina koliko se koristi udžbenik, izvan svake sumnje, ostavio vrlo negativne posledice”, poručio je Marton.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!