LSV: Dug Beograda veći od dugova svih lokalnih samouprava u Srbiji i Vojvodine

02 dec 2017

"Tragična slika odnosa prema svim sredinama van glavnog grada"

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je dabas da i poslednji podaci republičke Uprave za javni dug ponovo jasno ukazuju na apsolutnu dominaciju grada Beograda u tokovima novca, čiji dugovi iznose 60 odsto ukupnog duga svih lokalnih samouprava i Vojvodine.

„Sa 23 posto učešća u stanovništvu Republike Srbije, Beograd na dan 31.oktobar 2017.godine duguje 40.472.996.530 dinara, što čini gotovo 60 odsto duga svih lokalnih samouprava i Autonomne pokrajine Vojvodine. Po glavi stanovnika, dug grada Beograda iznosi 25.679 dinara, što je pet puta više od duga po glavi stanovnika Zrenjanina, ili četiri puta više od zaduženosti grada Pančeva po glavi stanovnika„, navodi se u saopštenju pokrajinske posalnice LSV Sandre Ristić.

Ona je ocenila da je to „tragična slika odnosa prema svim sredinama van glavnog grada“, dodavši da su megalomanski investicioni projekti, kao što su Beograd na vodi, Skyline Beograd ili raskošne muzičke fontane primer nesrazmernog ulaganja sredstava u Beograd u odnosu na ostale sredine u Vojvodini i Srbiji.

„Visina učešća Beograda u ukupnom javnom dugu lokalnih vlasti blisko je vezana i sa nedavnim izdvajanjem 100 miliona dinara iz tekuće budžetske rezerve Vlade Srbije za rešavanje problema u gradu Beogradu. Sa druge strane, drugi krajevi zemlje jedva održavaju svoj komunalni sistem, a Institut za javno zdravlje BATUT procenjuje da je broj građana samo u srednjebanatskom okrugu za polovinu popisnog perioda opao za 9.000 ljudi“, napominje se u saopštenju.

Navodi se i da je ovakvo ponašanje vlasti protivustavno, „jer se očito da se ne poštuje zagarantovana jednakost građana“.

(Auotnomija)

Podelite ovu stranicu!