LSV: Država kažnjava trudnice i porodilje

05 sep 2018

"Žene primorane da organizuju potpisivanje peticija i najavljuju izlazak na ulicu"

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) upozorila je da rešenja Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom idu na štetu trudnica, porodilja i porodica sa malom decom, te zapitala nadležna ministarstva koji promovišu pronatalitetnu politiku kada će promeniti rešenja “koja kažnjavaju žene koje se odluče na trudnoću i planiranje porodice”.

“Ministar Đorđević je ranije optužio građanke da su pripadnice takozvane ‘trudničke mafije’, zanemarujući činjenicu da ih na održavanje trudnoće šalju njihovi lekari i komisije, uzimajući u obzir medicinsku dokumentaciju koju prilože. Sada, trudnice na održavanju nemaju mogućnost da njihovo bolovanje uđe u prosek zarade, te su oštećene kod formiranja iznosa za porodiljsku naknadu”, ukazuje se u saopštenju funkcionerke LSV Ane Pataki.

Dodaje se i da porodilje ne mogu otvoriti bolovanje dok ne prilože izvod iz matične knjige rođenih, te samostalno, sveže porođene ili sa bebom starom nekoliko dana, staju u redove ispred šaltera kako bi ostvarile pravo na zaradu.

“Nove procedure nikako nisu u skladu sa Zakonom o radu, koji navodi ‘da zaposlena žena ima pravo na posebnu zaštitu za vreme trudnoće i porođaja’”, napominje Pataki.

Ona ističe da se još veći nesklad između promovisanih mera pronatalitetne politike i odredbi novog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, ogleda u postupanju prema ženama preduzetnicama koje po novim rešenjima prilikom obračuna naknade zarade ne dobijaju poreze i doprinose, osim ako ne zatvore preduzetničku radnju ili imenuju poslovođu. Takođe, njima porodiljsko odsustvo za treće dete traje samo godinu dana, a ne dve godine kao što je slučaj u ostalim kategorijama.

“Zbog toga je licemerno promovisati usklađivanje profesionalnog i porodičnog života, dok se istovremeno umanjuju prethodno stečena prava trudnica i porodilja”, ocenila je ona, dodavši da su žene zato primorane da organizuju potpisivanje peticija i najavljuju izlazak na ulicu.

Usaopštenju se navodi i da takve reakcije žena LSV podržava.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!