LSV: Država je morala obezbediti besplatne udžbenike za svu decu

03 sep 2018

"Puna usta priča o povećanju nataliteta i o važnosti obrazovanja"

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) oštro je danas kritikovala državu zato što školskoj deci nije obezbedila besplatne udžbenike.

“Za polovne knjige, nove radne listove, sveske i ostatak školskog pribora roditelj dvoje dece prosečno je izdvojio oko 30.000 dinara. Iako punih usta priče o povećanju nataliteta, država nije smatrala da je jedna od najboljih propagandnih mera obezbediti školskoj deci besplatne udžbenike”, navela je u saopštenju za javnost funkcionerka LSV Nevena Subotić.

Prema njenim rečima, u Sloveniji od prvog do devetog razreda deca ne plaćaju udžbenike nego samo radne sveske, dok su u Zagrebu otišli i dalje pa se ni udžbenici za srednju školu ne plaćaju, u Crnoj Gori svi prvaci su dobili besplatne knjige, a viši razredi u zavisnosti od opštine do opštine.

“Opredeljenje da se besplatnim udžbenicima u Srbiji pomogne samo roditeljima sa više od dvoje školske dece i socijalno ugroženim kategorijama jeste za pohvalu, ali ostatak školaraca je takođe mogao dobiti besplate knjige. Time bi država Srbija pokazala da joj je zaista stalo da pomogne svojim građanima, da poveća natalitet, da ističe vrednost obrazovanja”, navela je Nevena Subotić.

Dodala je da LSV ne prihvata izgovore o nedostatku novca i ocenila da je “nemoguće” da ni jedan nivo vlasti od republičkog, preko pokrajinskog do opštinskog nije procenio da je ovo jedna od najbitnijih oblasti za koju treba izdvojiti novac.

“Ako samo bacimo pogled na poklone koje je Srbija u vidu novčanih sredstava dala drugim državama i trećim licima u poslednjih nekoliko godina, podsetimo se ulaganja u trku u naoružavanju u regionu, ili sračunamo koliko koštaju gradske slave sa turbo zvezdama, biće jasno da izbor da se ne uloži u besplatne udžbenike nije bila stvar nedostatka novca nego stvar određivanja prioriteta svih nivoa vlasti”, ocenila je Nevena Subotić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!