LSV: Država da zatvori kancelariju Jobika u Senti

25 jan 2016

Jedino što su državni organi uradili za tri meseca jeste podnošenje prekršajne prijave

Pokrajinski poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Maja Sedlarević i Aleksandar Marton upozorili su danas da i da posle skoro tri meseca kancelarija koju je u Senti otvorio potpredsednik i poslanik Jobika u parlamentu Republike Mađarske Ištvan Savai i dalje nesmetano radi.

U pisanoj izjavi poslanika u Skupštini Vojvodine se podseća da Savai u toj kancelariji redovno prima građane, iako je prilikom njenog otvaranja najavio da će ona da „olakša dvostranu komunikaciju sa Mađarima u Južnim krajevima“ i obezbedi mogućnost Mađarima da ga potraže „i na otcepljenim teritorijama”, što dovoljno jasno govori o njegovoj ideji prekrajanja granica.

Sedlarević i Marton su istakli da je jedino što su državni organi uradili za to vreme jeste podnošenje prekršajne prijave u decembru i to od strane Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, jer Savaiju stranka nije registrovana u našoj zemlji.

„Ovo je još jedan dokaz zbog čega je potrebno Vojvodini vratiti zakonodavnu i sudsku vlast i vojvođansku policiju. U tom slučaju bi nekoga zanimalo šta se događa u Senti i sve ovo sigurno ne bi bilo moguće“, piše u zajedničkoj izjavi.

Sedlarević i Marton su ponovili da u Srbiji već ima dovoljno problema i da uz nesmetano i nekažnjeno divljanje ovdašnjih fašista po Vojvodini, prisustvo Jobika u Vojvodini može veoma narušiti dobrosusedske odnose i dovesti do mogućih međunacionalnih incidenata.

„Ako ova država ima institucije iole zainteresovane za svoj posao, kancelarija Jobika u Senti mora biti trajno zatvorena, a protiv Ištvana Savaija pokrenut postupak zbog narušavanja ustavnog poretka Republike Srbije i širenja međunacionalne mržnje“, ocenili su poslanici LSV.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!