LSV: Dokaz nepostojanja pravne države na slučaju VANUK-a

16 jan 2016

Još jedan dokaz o kolonijalnom pristupu Srbije prema Vojvodini

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) oštro je danas kritikovala Privredni sud u Novom Sadu jer je prilikom postupka registracije Vojvođanske akademije nauka, umetnosti i kulture (VANUK) tražio od Vlade Srbije da proceni da li je registracija VANUK-a protivustavna, nakon čega je republička vlada podnela inicijativu Ustavnom sudu Srbije za ocenu ustavnosti registracije VANUK-a.

“Ovakvim postupkom, u potpunosti se poništava podela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, jer je predmet koji je bio u isključivoj nadležnosti suda protivustavno prenet u nadležnost Vlade Srbije. Vlada Srbije nije organ koji je nadležan za ocenu ustavnosti akata i nedopustivo je na ovaj način mešati je u rad pravosudnih organa”, naveo je LSV u saopštenju za javnost.

Stručni savet za nauku LSV-a ocenio je da je slučaj VANUK još jedan dokaz nepostojanja pravne države.

“Najzad, ponižavanje Vojvodine na ovakvim primerima, oduzimanje prava da se bavi naukom i slični kolonijalni pristupi, nameću potrebu pronalaženja novih modela borbe protiv centralističke politike pogubne za razvoj društva u celini”, ocenjuje se u saopštenju.

Skupština Vojvodine donela je u julu prošle godine odluku o osnivanju VANUK-a.

Prethodnu Vojvođansku akademiju nauka i umetnosti (VANU), koja je bila reosnovana 2004. godine, Ustavni sud je proglasio 2013. godine neustavnom, kao i mnoge druge odredbe vojvođanskog statuta.

Novi Statut Vojvodine, usklađen sa odlukama Ustavnog suda, usvojen je u maju 2014. godine.

VANU je bila prvi put osnovana 1979. godine, u vreme široke autonomije Vojvodine u okvirima Srbije i bivše SFRJ.

VANU je ukinuta 1992. godine, u vreme Miloševićevog režima, kada je od nje napravljen Ogranak Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u Novom Sadu.

Odluka Skupštine Vojvodine od 2004. godine da obnovi rad VANU izazvala je velike polemike u javnosti, a naročito su je osporavali pojedini akademici iz SANU i nacionalističke partije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!