LSV: Deset godina od dana kada je Vojvodina zaustavila neonaciste

07 Oct 2017

Elite u Srbiji ne žele da se obračunaju sa ekstremistima

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da je veliki antifašistički skup koji je u Novom Sadu održan na današnji dan pokazao da se fašizmu i nacizmu gradjani mogu suprotstaviti jedino ako ne ćute.

“Antifašistički otpor Vojvodine pokazao je da ekstremizam, fašizam i nacizam mogu pobediti samo kada dobri ljudi ćute, ali kada se čuje jasan glas dobronamernog sveta, ideje krvi i tla nemaju šansu”, poručila je u saopštenju za javnost članica Predsedništva LSV-a Bojana Begović.

Ona je optužila političke elite u Srbiji da su, umesto obračuna sa ekstremistima, sve sveli na duge postupke, odlaganja suđenja, zastare. “Posledice toga osećamo i danas”, kazala je Bojana Begović.

Antifašistički protest u Novom Sadu pre deset godina je organizovan kao odgovor na najavu neonacista da će u glavnom gradu Vojvodine organizovati marš povodom rodjendana jednog od najbližih Hitlerovih saradnika i jednog od kreatora holokausta Hajnriha Himlera.

Nekoliko dana pre toga, policija je, pod pritiskom klerofašističkih grupa, zabranila održavanje Parade ponosa u Beogradu.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!