LSV: Danas 21 godina od pobede demokratskog Zrenjanina

"Odbornici opozicije su na današnji dan 1996. godine odoleli svim pritiscima i proceduralnim zamkama tadašnje vlasti"

27. dec 2017

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) podsetila je da se danas obeležava 21 godina od formiranja prve demokratske vlasti u Zrenjaninu.

Kako su u saopštenju naveli, posle pobede opozicionih stranaka na novembarskim izborima 1996. godine usledio je niz opstruktivnih i koruptivnih radnji predstavnika stranaka vlasti Slobodana Miloševića.

Ukazali su da su ponavljanja izbora u velikom broju izbornih jedinica, pretnje odbornicima i korišćenje sile u cilju zadržavanja vlasti, samo neki od najočitijih primera protivzakonitog delovanja socijalista i julovaca u Zrenjaninu tih dana.

„Srećom, odbornici opozicije su na današnji dan 1996. godine odoleli svim pritiscima i proceduralnim zamkama odlazeće vlasti i započeto je konstituisanje organa lokalne vlasti. Odbrana izborne volje građana Zrenjanina nastavila se u zgradi Skupštine grada, u koju su odbornici demokratske većine ušli i tako sprečili novi niz protivzakonitih akcija funkcionera SPS i JUL“, naveli su usaopštenju.

Naveli su i da su odbornici istrajali i da je Lex specialisom, koji je izglasan posle pritiska Evropske unije, priznata pobeda opozicije na lokalnim izborima u Srbiji, pa tako i Zrenjaninu.

„Demokratska borba odbornika Skupštine grada Zrenjanian iz 1996. i 1997. godina primer je borbe za poštovanje demokratskih principa, nasuprot vlasti koja se zasniva na protivzakonitim merama. 27.12.1996. začetak je perioda stvaranja demokratskih institucija u Zrenjaninu“, poručili su zrenjaninski ligaši.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Šefica
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga