LSV: Centralizacija uništava lokalne samouprave

01 Jul 2017

“Podaci govore da 90 odsto budžetskih prihoda ide u pravcu republičkih organa vlasti, a svega 10 odsto na Vojvodinu i sve lokalne samouprave zajedno"

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da su podaci Fiskalnog saveta o dugovanjima lokalnih samouprava samo još jedan primer katastrofalnog stanja u kojem se nalaze gradovi i opštine u Srbiji, a koje je posledica “strogo centralizovanog” sistema vlasti.

“Podaci govore da 90 odsto budžetskih prihoda ide u pravcu republičkih organa vlasti, a svega 10 odsto na Autonomnu Pokrajinu Vojvodinu i sve lokalne samouprave zajedno. Taj finansijski udar na lokalne sredine ostavlja ogromnu rupu u budžetu i poseže se za nepovoljnim zaduživanjima. LSV već 27 godina govori i pogubnim posledicama centralizacije”, navodi se u saopštenju koje je potpisao funkcioner LSV Mario Mažar.

On je naveo da u zemljama Evropske unije, prema podacima Eurostata, udeo lokalnih samouprava u budžetskim finansijama dostiže i 48 odsto i ocenio da istovremeno opštinama i gradovima u Srbiji preti potpuni kolaps.

“Takvo stanje je u potpunoj suprotnosti sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi, koju je Srbija kao članica Saveta Evrope ratifikovala i obavezala se na njeno puno poštovanje. Vlasti u Srbiji moraju shvatiti da bez zdravog sistema finansiranja lokalnog nivoa vlasti, nema razvoja naše države. Nažalost, vlastima su očito bitna samo ministarstva i njihovi budžeti, a opštine i gradovi mogu i da nestanu”, ocenio je Mažar.

Dodao je da LSV traži promenu celokupnog političkog sistema u Srbiji, koji bi omogućio početak procesa decentralizacije.

LSV: Nacionalne manjine nisu ukras, nego ravnopravni građani

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da u Srbiji postoji raskorak između prava manjinskih nacionalnih zajednica koja su propisana ustavom i zakonom i onoga što se primenjuje u praksi.

“Predstavnici vlasti neretko ističu da je nivo prava na visokom nivou, ali je činjenica da su mnoga od njih mrtvo slovo na papiru. Nacionalne zajednice nisu samo ukras kojim se država ponosi, nego i ravnopravni građani Srbije koji moraju uživati sva prava”, ocenjuje se u saopštenju za javnost koje je potpisao član Predsedništva LSV Tibor Vaš.

Prema njegovim rečima, poslednji slučaj izmene Pokrajinske skupštinske odluke o objavljivanju propisa i drugih akata, kojom je predviđeno da se najveći deo akata više neće objavljivati u Službenom listu Vojvodine na jezicima manjinskih nacionalnih zajednica, samo je još jedan primer nepoštovanja propisanih manjinskih prava.

“Pregovaračko poglavlje 23 jedno je od nabitnijih u celom procesu pregovora i sasvim je jasno da bez unapređenja institucionalnog i zakonodavnog okvira u oblasti manjinskih prava i sloboda Srbija neće biti uspešna u pregovorima sa Evropskom unijom”, poručio je Vaš.

LSV: Vojvođani ne vide novac o kojem govori premijerka Brnabić

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) kritikovala je danas premijerku Srbije Anu Brnabić zbog navoda u eskpozeu o velikim investicijama u Vojvodini i tvrdnji da je toj pokrajini dato puno prostora i novca i upitala gde su nestali ti novci, s obzirom da je prosečna plata u Vojvodini niža nego u Srbiji.

“Vojvođane interesuje gde nestadoše taj prostor i novac. Statistički podaci neumoljivo demantuju premijerku i jasno ukazuju na apsolutnu dominaciju Beograda nad Vojvodinom i ostalim delovima zemlje. Pre više od četvrt veka Milošević je ukinuo Statistički zavod Vojvodine i tako pokušao da sakrije podatke o propadanju nekada bogate pokrajine. Ipak, i pored toga propadanje je lako vidljivo”, naveo je LSV u saopštenju za javnost.

Ta stranka je podsetila na podatke Republičkog zavoda za statistiku, prema kojima je u maju ove godine prosečna plata zaposlenih u Vojvodini bila za šest odsto niža od prosečne plate u Srbiji.

“Zaposleni u Vojvodini u maju su zaradili 2.813 dinara manje od proseka i to je još jedna od niza podataka koji govori o propadanju nekada bogate autonomne pokrajine. Pogubne posledice centralizovanog sistema osećaju se od početka devedesetih godina, a samo nekoliko godina ranije Vojvodina je u SFRJ bila rame uz rame sa Slovenijom i zapadnim delovima Hrvatske, po svim ekonomskim pokazateljima”, piše u saopštenju.

Dodaje se da je prosečna plata u Vojvodini 1988. godine bila za 50 odsto viša od republičkog proseka.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!