LSV: Antifašizam i osporavanje autonomije ne idu zajedno

11 May 2009

Predsednik Političkog saveta Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Dušan Jakovljev izjavio je danas da se “…

lsv.jpgPredsednik Političkog saveta Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Dušan Jakovljev izjavio je danas da se “ne može govoriti o antifašizmu, a istovremeno osporavati autonomija Vojvodine”.
“Nama je potpuno jasno da, ako je autonomna Vojvodina nastala kao posledica antifašističke borbe od 1941. do 1945. godine, niko ne može govoriti o antifašizmu, a da istovremeno osporava autonomiju Vojvodine”, rekao je Jakovljev u susretu sa predstavnicima Društva za istinu o NOB-u i Jugoslaviji.
On je dodao da su se građani Vojvodine u julu 1945. godine opredelili da žele da njihova pokrajina bude autonomna, preneo je Biro za informisanje LSV.
Zamenik predsednika Društva za istinu o NOB-u i Jugoslaviji Bogdan Tankosić rekao je da LSV i to udruženje dele iste vrednosti, prvenstveno u borbi protiv fašizma.
LSV je pokrenula inicijativu da svako mesto u pokrajini dobije ulicu koja će nositi ime Josipa Broza Tita, saopštila je danas ta stranka.
Odbornici te stranke će u svojim mestima, koja nemaju ulicu sa tim imenom, pokrenuti inicijativu da je njihovo mesto dobije, navodi se u saopštenju.
Josip Broz Tito bio je doživotni predsednik socijalističke Jugoslavije od 1945. do 1980. godine, njen maršal i vrhovni komandant oružanih snaga.
Sva mesta u tadašnjoj državi imali su glavnu ulicu sa Titovim imenom. Nakon raspada Jugoslavije, mnoga mesta su promenila nazive glavnih ulica.
Pojedini gradovi, a naročito sela u Vojvodini do dana današnjeg zadržala su naziv glavne ulice sa Titovim imenom.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!