LSV: Angažovati policajce na izborima da se spreči kupovina glasova

15 jan 2016

Da se stane na put potkupljivanju, deljenju praznih glasačkih listića, ucenama, stvaranju lažnih redova

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) uputila je dopis Policijskoj upravi u Novom Sadu u kojem je zatražila da se pred lokalne i pokrajinske izbore napravi plan za angažovanje dodatnog policijskog obezbeđenja na biračkim mestima, kako bi se sprečila kupovina glasova, pretnje i ucene.

Predsednik Izbornog štaba za Bačku LSV Robert Kolar rekao je za Blic da bi se na taj način stalo na put potkupljivanju, deljenju praznih glasačkih listića, ucenama, stvaranju lažnih redova i drugih stvari koje sprečavaju obične građane da izađu i glasaju za neki politički program, “jer im se sve smuči”.

Ocenio je da većina velikih stranaka to ne rade, jer njihovi glasači u svakom slučaju izlaze na birališta, ali da problem stvaraju manje političke grupacije koje su “izbore pretvorile u biznis”.

“Građani se ucenjuju da uzmu popunjen glasački listić, pa da sa birališta iznesu prazan. Bude potkupljivanja, ali i pretnji i sve to sprečava mnoge građane da glasaju i na taj način se urušava osnov demokratije, a to je pravo na izbor”, kazao je Kolar.

On je podsetio da je Policijska uprava u Novom Sadu prošle godine dobila pojačanje u ljudstvu i angažovano je 300 policajaca, tako da dodatno obezbeđenje biračkih mesta ne bi trebalo da predstavlja problem.

“Ako policija može da dežura na stadionima i na svakom ćošku, sigurno nije teško i neizvodljivo organizovati dežurstva koja će garantovati slobodne izbore”, rekao je Kolar.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!