- Autonomija - https://www.autonomija.info -

London nema rezervni plan ako Škotska izglasa nezavisnost

Britanska Vlada saopštila je danas da ne izrađuje rezervni plan u slučaju da se glasači pozitivno izjasne na referendumu o nezavisnosti Škotske.

Glasači u Škotskoj će 18. septembra odlučivati o tome da li žele nezavisnu državu. Prema rezultatima anketa, većina Škota vjerovatno će se izjasniti da ostanu unutar 307-godišnje unije sa Engleskom.

Međutim, rezultati jedne od anketa, obavljene prošle sedmice, pokazuju da je nakon televizijske debate između prvog ministra Škotske Aleksa Salmonda i lidera kampanje „Bolje nam je zajedno“ Alistera Darlinga prepolovljeno vođstvo kampanje za ostanak u Britaniji.

Analitičari navode da je, zbog jedinstvene prirode glasanja, nemoguće predvidjeti ishod referenduma.

Tokom diskusije otvorena su velika pitanja, poput valute koju će koristiti nezavisna Škotska i nuklearnih podmornica usidrenih u toj zemlji.

Britanska Vlada danas je odbila da objavi komentar o tome na koji će način rješavati pitanje eventualne nezavisnosti Škotske.

„Nisu izrađeni nikakvi planovi. Cjelokupna pažnja Vlade usmjerena je na to da Britanija ostane jedinstvena“, saopšteno je iz kancelarije britanskog premijera Dejvida Kamerona.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!