Ljubljana ne da ulicu Titu

04 okt 2011

Ustavni sud Slovenije danas je presudio da je neustavno davanje imena ulice u Ljubljani po bivšem predsedniku SFRJ. U Velenju i Mariboru ne ukidaju znamenja koja nose Titovo ime

Odluka gradskih vlasti Ljubljane kojom je imenovana Titova ulica u neskladu je s ustavnim načelom poštovanja dostojanstva čoveka, stoji u presudi Ustavnog suda.
Naglašava se da ime Josipa Broza simbolizuje bivši totalitarni režim i dodaje da je imenovanje ulice po njemu moguće shvatiti kao priznanje tom režimu.

Načelo demokratičnosti suštinski definiše Sloveniju kao ustavnu demokratiju, „dakle kao državu u kojoj je ponašanje organa vlasti pravno ograničeno ustavnim načelima i ljudskim pravima, kao i sa
osnovnim slobodama“, navodi slovenački Ustavni sud.

„Činjenica da je Josip Broz Tito bio doživotni predsednik bivše SFRJ znači da upravo njegovo ime u najvećoj meri simbolizuje bivši totalitarni režim, i ponovno uvođenje ulice nazvane po Josipu Brozu
Titu, kao simbolu jugoslovenskog komunističkog režima, zbog toga je moguće razumeti kao priznanje bivšem komunističkom režimu“, navodi se u saopštenju Ustavnog suda Slovenije.
Prema navodima suda, odluka je protivustavna jer je „upotrebljen simbol za autoritarnu vlast koja izražava vrednosti u celini nespojive sa temeljnim ustavnim vrednostima“.

I posle odluke Ustavnog suda, gradske vlasti Maribora i Velenja saopštile su da nemaju nameru da ukinu znamenja koja nose Titovo ime.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!