Ljetnji festivali tope granice na Balkanu

Jun 23 2012

Ljetnji festivali duž Jadranske obale potvrđuju da se tope regionalne granice za kulturne djelatnike

Ljetnji festivali duž Jadranske obale potvrđuju da se tope regionalne granice za kulturne djelatnike – na budvanskom Gradu teatru ovog ljeta gostuju pozorišta iz Rijeke i Dubrovnika, glumci i režiseri iz Crne Gore i Srbije angažuju se u hrvatskim kazalištima, a koprodukcije su sve češće.

I problemi su slični – u doba krize, prvo se štedi na kulturi.

Dok je buka turbo folka odavno udavila prvobitnu ideju ambijentalnog Grad teatra u Budvi, festival Riječke noći ima sve ono što je nekada imala i Budva.

Iako Rijeka svojom urbanom arhitekturom ne ostavlja nama toliko prostora, mi igramo od predstava koje se igraju baš na plaži, ili je publika čak na plaži a mi na moru, do nekih trgova“, kaže Damir Orlić iz Hrvatskog narodnog kazališta Ivana plemenitog Zajca.

Ljepota ambijentalnog teatra je u tome što se često zna desiti da prostor bira predstavu, kao što se dogodilo u prvoj budvansko-riječkoj koprodukciji koja će se igrati uz poznatu riječku konobu, kaže Orlić.

Zanimljivo je da smo tek kada smo izabrali lokaciju u Rijeci saznali da ta lagrota je prije 100 godina bila najpoznatiji kupleraj u Rijeci, ja sam Zagrepčanin, pa to nisam znao. Mi smo onda ušli unutra, a tamo još imaju cjenovnike. Samim tim što je bio najpoznatiji kupleraj i krčma mislim da je hiljadu osamsto i neke bila ono top mjesto“, rekao je Orlić.

Glumačke granice na Balkanu se sve češće prelaze, a dokaz je i riječki festival na kojem će glumiti i Igor Đorđević iz Srbije.

Meni je jako drago što sam deo te neke pozorišne saradnje, jer se pokazalo da je pozorište uvek utočište za neke ljude koji nisu uprljani tom dnevno političkom atmosferom i da su to ljudi koji zapravo treba da brinu o nekoj saradnji i kulturnoj razmeni. Smatram da je to izuzetno značajno za ovaj projekat. U Rijeci sam se osećao fenomenalno, među ovim divnim, divnim kolegama a ovde sam domaći i ponašam se tako“, istakao je Đorđević.

Pozorišni festivali u regionu imaju i sličnosti kada je riječ o finasiranju. Na primjer, budvanski Grad teatar još za prošlogodišnji festival duguje pola miliona eura. Kako se u takvim okolnostima može održati novi festival, pitamo direktora Merina Smailagića.

“Dugovi se kad-tad vrate i mnogi su zbog situacije u kojoj se nalaze sva pozorišta spremni da sačekaju na plaćanje”, navodi Smailagić.

Kakva su iskustva u Hrvatskoj, odgovara Damir Orlić iz Hrvatskog narodnog kazališta Ivana plemenitog Zajca.

Finansijska situacija ove godine je da ne može bit gora i što se tiče sezone i što se tiče festivala, pogotovo ako se usporedimo sa nekim drugim festivalima. Tada nas tek hvata snažna glavobolja. Nadamo se da će dogodine bit bolje, a ono je svake godine sve gore i gore. Moramo se pomiriti sa situacijom u kojoj se nalazi cijelo područje gdje je kultura nekako uvijek na udaru rezanja u uvijek prva. Mi još uvijek držimo program i borimo se. Moram reć da za ovu predstavu mi smo došli ovdje, autorska ekipa i glumci i vratili se tom nekom osnovnom kazalištu, pa se brinemo o kostimima, rekvizitima i svemu drugom. Ništa, preživjeti ćemo“, kaže Orlić.

(Jasna Vukićević, Slobodna Evropa)

Ne sviđa mi seSviđa mi se (No Ratings Yet)
Loading...Loading...
Odštampajte ovaj tekst Odštampajte ovaj tekst

Pogledajte još:

Posted by on Jun 23 2012. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry
NAPOMENA:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije internet portala Autonomija.info. Molimo korisnike da ne koriste govor mržnje i da se uzdržavaju od vređanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Autonomija.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Neki komentatori, koji su duže prisutni na našem sajtu, imaju mogućnost objavljivanja komentara bez moderiranja. Molimo vas da ne zloupotrebljavate naše poverenje i da vaš iskazi budu primereni i uljudni.
Hvala na razumevanju!

Pretraga arhive

Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga

Prijatelji sajta

Log in | Designed by Gabfire theme | GoDev | Google+