Link plus: Niko ne odgovara za masovna ubistva pasa lutalica

15 jula 2017

Dve godine bez pravde za ubijenog ljubimca Novosađana, psa Stena

Organizacija Link plus optužila je danas Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu da već dve godine “ignoriše” krivičnu prijavu koju je to udruženje podnelo protiv odgovornih osoba iz Javnog komunalnog preduzeća “Zoohigijena i veterina” iz Novog Sada, zbog sumnji da su na nezakonit način usmrtili više od 20 napuštenih pasa tokom 2015. godine.

Prijava je podneta protiv rukovodioca i doktora veterinarske medicine novosadske Zoohigijene zbog postojanja osnova sumnje da su u veterinarskoj ambulati tog preduzeća na nezakonit način usmrćeni starateljski pas Sten i više od 20 drugih napuštenih pasa tokom 2015. godine, navodi se u saopštenju za javnost.

Iako je pas Sten ubijen 15. jula 2015. godine, nakon čega je podneta prijava, svedoci do danas nisu saslušani, a tužilaštvo odbija da nam dostavi informacije o preduzetim radnjama od dana podnošenja prijave, piše u saopštenju

Eutanazija psa Stena u veterinarskoj ambulanti “Zoohigijene i veterine” pre dve godine izazvala je burne reakcije javnosti, a novosadska udruženja organizovala su i protest kojem se odazvao veliki broj građana i udruženja iz čitave Srbije.

Sten je bio novosadski ulični pas koji je prošao program sterilizacije pre tri godine. Tada je procenjen kao miroljubiv i vraćen je na lokaciju na kojoj je uhvaćen, a gde je nastavio da živi kao ljubimac brojnih Novosađana koji su brinuli o njemu.

Radnici Javnog komunalnog preduzeća “Zoohigijena i veterina” ponovo su ga uhvatili 15. jula 2015. godine, a veterinari tog preduzeća su Stena procenili kao agresivnog i eutanazirali.Pas Sten protest Novi Sad

Tada je nastao i sajt posvećen omiljenom novosadskom psu.

Rukovodstvo JKP “Zoohigijena i veterina” pre dve godine javno je obećalo da će veterinari biti kažnjeni, ali do danas oni nisu odgovarali ni disciplinski ni krivično.

Link plus je kao “sramnu” ocenio praksu tužilaštava u Srbiji da optužnice podižu isključivo protiv pojedinaca, a da odbacuje svaku krivičnu prijavu koja se podnosi protiv javnih preduzeća i doktora veterinarske medicine koji ubijaju desetine, stotine ili čak i hiljade napuštenih pasa svake godine.

Jedini izuzetak je Više javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici koje je prihvatilo prigovor Link plusa i poništilo odluku Osnovnog javnog tužilaštva u Rumi da odbaci krivičnu prijavu za masovno ubijanje pasa u prijvatilištu Javnog preduzeća Komunalac u Rumi, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!