Lideri regiona danas u Beogradu

14 okt 2011

Igmanska incijativa sugerisaće da se počne s primenom pozitivnih iskustava iz nordijskog modela saradnje

Lideri zemalja regiona okupiće se danas u Beogradu na sesiji Igmanske inicijative pod nazivom „Evropska perspektiva, saradnja i stabilnost regiona“.
Na sastanku će učestvovati predsednik Srbije Boris Tadić, kao i predsednici Hrvatske i Crne Gore, Ivo Josipović i Filip Vujanović i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić. Takođe, na skupu će biti i komesar Evropske unije za proširenje Štefan File.
Uoči sesije kopredsednik Igmanske inicijative Aleksandar Popov ocenio je da je sastanak značajan jer se dešava u momentu kada je već poznato mišljenje Evropske komisije o statusu kandidata za Srbiju i napretku ostalih država regiona.
Prema njegovim rečima, očigledan je napredak zemalja članica Igmanske inicijative, izuzimajući BiH, od prošlog do ovog susreta.
„Sve tri zemlje su dostigle stepen više u napretku ka EU, jer napredak znači i dizanje međusobnih odnosa na viši nivo“, rekao je Popov i naveo da će Igmanska inicijativa u tom smislu predložiti na sastanku u Beogradu tri konkretne stvari.
„Pre svega brže rešavanje preostalih otvorenih pitanja koja nas blokiraju na putu ka EU, zatim da se više aktera uključi u proces suočavanja s prošlošću i procesuiranje ratnih zločina, da se ne bi dešavale ovakve stvari kao sada sa optužncama iz Srbije u Hrvatskoj, i, konačno, naša sugestija je da se počne s primenom pozitivnih iskustava iz nordijskog modela saradnje“, naveo je Popov.
Za početak on očekuje da se učvrsti interparlamentarna saradnja.
On je podsetio da je u februaru na sastanku delegacije Igmanske inicijative sa predstavnicima EK u Briselu zaključeno da se krene u jedan projekat, koji je odobrila EU, a tiče se preostalih otvorenih pitanja, kao što su status i imovinska pitanja nastala raspadom nekadašnje Jugoslavije.
„To je ekspretski projekat i mi ćemo prve rezultate rada tih ekperata predstaviti upravo na sesiji u Beogradu“, najavio je Popov.
Igmanska inicijativa osnovana je u novembru 2000. godine i predstavlja pokret koji obuhvata više od 140 nevladinih organizacija iz Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Srbije i Crne Gore.

(agencije, Autnomija)

Podelite ovu stranicu!