Lider LSV: Dug prema Vojvodini prevazišao milijardu evra

25 Mar 2015

Dug će biti teško vratiti, ali ako se na tome ne bude insistiralo to će biti nemoguće

Trenutni dug Republike Srbije prema budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine, na osnovu nepoštovanja ustavne odredbe od sedam odsto, prevazišao je milijardu evra, rekao je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak za subotičku RTV YuEco.

Čanak je ocenio da će taj dug biti teško vratiti, ali da ako se na tome ne bude insistiralo to će biti nemoguće. Lider LSV je podsetio da je prilikom usvajanja ovogodišnjeg budžeta, ministra finansija pitao da li se Vojvodini može dugovati, odnosno da li ona može biti poveerilac.

“Svakom je jasno da mi ne možemo od Srbije naplatiti milijardu evra. Ali možemo dobiti određene akcije u javnim preduzećima prilikom privatizacije, možemo neke takve stvari dobiti, pa kroz to iskompenzovati gubitke koje imamo”, rekao je Čanak.

Prema njegovim rečima, oni koji su bili za Ustav Republike Srbije sada ne poštuju njegove odredbe. Predsednik LSV je dodao i da je to samo deo dugovanja, a da je tu i pitanje obeštećenja zbog privatizcije Naftagasa koji je poklonjen Ruskoj federaciji, zajedno sa rudnim bogatstvima koja se sada nemilice iskorišćavaju.

Komentarišući inicijativu Lige za izmenu izbornog zakona, Čanak je rekao da je osnovna ideja da zastupljenost poslanika u parlamentu bude regionalna, jer poslanici koji dolaze direktno iz Vojvodine, Šumadije ili Jugoistočne Srbije mogu više da kažu o potrebama svojih regiona nego poslanici iz Beograda, kojih ima dominantno više nego što Beograd ima stanovnika u odnosu na čitavu Srbiju.

On je objasnio da LSV predlaže pet izbornih jedinica, ali i da je ta stranka spremna na razgovor, te da ih može biti i sedam ili se na budućim izborima može glasati za pojedinca, a da svi glasovi idu stranci.

Lider LSV je upozorio da je u Srbiji, ukoliko nemate političku stranku teoretski nemoguće ući u parlament, a da je u tom smislu jedini gori sistem u Turskoj po kojem je cela Turska jedna izborna jedinica, a cenzus je deset odsto, i to zbog toga da Kurdi ne bi mogli da uđu u parlament.

On je ocenio da što je parlament bolji reprezent i bolje odslikava realitet države i društva, to će društvo biti stabilnije.

“Ako vam je skupština veštačka tvorevina pravljena tim šibicarenjima kako da se dobije više poslanika, onda vam ta skupština neće odražavati društvo i imaćete nestabilniju situaciju”, naveo je Čanak.

(RTV YuEco)

Podelite ovu stranicu!