LDP traži ostavku gradonačelnika Novog Sada zbog izjava o sudu

29 Dec 2017

"Takav pritisak na sudstvo nije slučajan".

Pokrajinski odbor Liberalno-demokratske partije (LDP) zatražio je danas od gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića da podnese ostavku posle izjava koje je dao povodom prvostepene presude kojom je bivši ministar privrede Predrag Bubalo oslobođen u slučaju privatizacije Luke Beograd.

LDP je u saopštenju ocenio da je Vučević svojim izjavama “ne samo uznemirio javnost i sudstvo, već i da je pokazao bahatost i neodgovornost”.

“On kao bivši advokat sigurno poznaje Ustav i položaj sudstva u svakom demokratskom društvu. Sudstvo, kao grana vlasti, ravnopravna je i nezavisna u odnosu na zakonodavnu i izvršnu. Ona nije predmet ocene ni političara, a kamoli takozvanog ‘naroda’, iza koga se kriju predstavnici vlasti. To je tipičan primer zamene teza i demagogije”, ocenio je LDP.

Navodeći da “mnoge presude nisu po volji vlasti”, LDP je ocenio “takav pritisak na sudstvo nije slučajan”.

“Pokrajinski odbor LDP-a smatra da je zbog ovakvog stava, ostavka Miloša Vučevića na mesto gradonačelnika Novog Sada minimum, jer je obrukao Novosađane i sve građane Vojvodine koja je uvek poštovala sud i zakon, pa ima puno pravo i da štiti ove institucije i sudije”, piše u saopštenju.

Potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je juče da se neće izviniti zbog “istine koju je rekao” kada je “kao pravnik i običan građanin” pitao sudije “kome služe, narodu ili lopovima” i “koliko koštaju njihov obraz i čast”.

Vučević je tu kritiku pravosuđa izrekao posle oslobađajuće presude bivšem ministru privrede Predragu Bubalu.

On je juče rekao da tu izjavu nije dao kao predstavnik izvršne vlasti, već kao građanin Srbije koji nije želeo da uvredi sve sudije, jer smatra da “ogromna većina sudija profesionalno i dogovorno radi svoj posao”.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!