LDP: Srbija ekstradicijom Ajaza krši svoje zakone i odluke Komiteta UN

26 dec 2017

"Srbija ne razume opšteprihvaćene standarde ljudskih prava i moderno civilizacijsko dostignuće"

Liberalno demokratska pratija (LDP) ocenila je danas da je Ministarstvo pravde ekstradicijom Dževdeta Ajaza, turskog državljanina koji pripada kurdskoj zajednici, prekršilo ne samo zakon Srbije, već i odluke Komiteta UN protiv torture.

„Ovo nije prvi slučaj da Srbija izručuje državljane zemljama u kojima mogu biti izloženi torturi ili progonu zbog pripadnosti nekoj političkoj, etničkoj ili verskoj grupi, LDP očekuje da Ministarstvo pravde prekine praksu ekstradicije u države čiji režimi ne pružaju minimum garancija za poštovanje ljudskih prava i vladavinu prava“, navodi LDP.

LDP ocenjuje da slične ekstradicije u Rusiju i Kubu pokazuju da Srbija ne razume opšteprihvaćene standarde ljudskih prava i moderno civilizacijsko dostignuće prema kome se osoba ne može vraćati na teritoriju na kojoj mu preti kršenje osnovnih ljudskih prava.

Srbija je, kako dodaje LDP, prema sopstvenim zakonima i međunarodnim dokumentima obavezna da pruži utočište onima koji dolaze u nju zbog rata ili progona po osnovu političke, etničke ili druge pripadnosti.

„Ajaz je lokalni funkcioner Revolucionarne partije Kurdistana (PSK) iz istočne turske provincije Muš. Kao i mnogim građanima Turske, sudilo mu se 2001. godine da je deo grupe koja planira da terorističkim metodama deluje protiv ustavnog poretka. Priznanje na osnovu koga je osuđen na 15 godina mu je iznuđeno mučenjem, što je potvrdio i Evropski sud za ljudska prava 2006. godine“, navodi LDP.

LDP u saopštenju dodaje da je Ajaz napustio zemlju 2016. godine, pre izricanja pravosnažne presude, a zatim je uhapšen u Srbiji po poternici iz Turske.

Postupak u Srbiji je vođen pred Višim sudom u Šapcu, koji mu nije obezbedio adekvatnog prevodioca niti je optužnica iz Turske bila prevedena na srpski. Iako je Apelacioni sud u Novom Sadu tri puta vraćao slučaj na ponovno odlučivanje, odluke suda u Šapcu i dalje su donošene uz kršenje zakona Srbije i međunarodnih standarda“, navodi LDP.

LDP dodaje da je Ajaz, iako je maksimalni pritvor od jedne godine istekao 30. novembra 2017, bio prebačen u ekstradicioni pritvor u Padinskoj skeli, suprotno odredbama Zakona o strancima i Zakonu o krivičnom postupku.

Iako je Ajazov advokat obavešten 11. decembra 2017. da je Komitet doneo odluku da se postupak ekstradicije obustavi do donošenja konačne odluke, Ministarstvo pravde je pokušalo da sakrije činjenicu da je on i dalje u Padinskoj skeli i ignorisalo odluku Komiteta UN protiv torture da se ekstradicija obustavi.

„Prema dostupnim podacima, on je izručen Turskoj pune dve nedelje posle donošenja obavezujuće odluke Komiteta protiv torture„, dodaje LDP.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!