LDP poziva na potpisivanje Sporazuma o parlamentarnom fer-pleju

20 apr 2015

I u politici mora postojati minimum moralnih normi

Predsednik Pokrajinskog odbora Liberalno-demokratske partije (LDP) Saša Šućurović pozvao je danas sve stranke da potpišu Sporazum o parlamentarnom fer-pleju, čime bi se političke partije obavezale da od 1. maja pa do završetka izbornog procesa u Vojvodini neće pokušavati da preotimaju odbornike i poslanike iz drugih stranaka.

Šućurović je u javnom apelu svim pokrajinskim odborima političkih stranaka u Vojvodini od njih zatražio da potpišu navedeni sporazum, kako bi se uspostavili korektni demokratski odnosi u političkom životu.

“Sporazum sadrži predlog da se od 1. maja 2015. godine pa do završetka izbornog procesa, prestane sa vrbovanjem, pritiscima i drugim nepolitičkim uticajem na odbornike i poslanike”, naveo je Šućurović.

Ocenio je da svakodnevni događaji na političkoj sceni Vojvodine sve više pokazuju “besmislenost i atrofiju” parlamentarizma i višestranačja, jer gotovo da nema lokalne samouprave u kojoj nije došlo do navodno dobrovoljnih i navodno na ideologiji zasnovanih prelazaka poslanika i odbornika iz jedne u drugu stranku ili u koaliciju.

“Ta opasna epidemija u poslednjim nedeljama doživljava vrhunac i postavlja se pitanje kakav će biti krajnji epilog. Prekrajanje izborne volje sa prošlih izbora, za pokrajinu i lokal, bez obzira na nesuvisla i neargumentovana obrazloženja aktera, za posledicu će imati totalnu degradaciju demokratskih principa i potrebe za izražavanjem izborne volje građana”, naveo je Šućurović.

Prema njegovim rečima, i u politici mora postojati minimum moralnih normi i kodeksa ponašanja, a na taj n način bi se doprinelo smirivanju strasti i normalizaciji političkih odnosa, koji nisu “borba na život i smrt”.

“Nije samo cilj zauzeti za sebe što bolji položaj pred nastupajuće izbore, dezavuisati i onemogućiti političkog protivnika. Suština je uspostaviti demokratske vrednosti, u slobodnoj i otvorenoj atmosferi definisati izbornu volju građana i strogo poštovati utvrđena pravila igre”, naveo je Šućurović.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!