LDP: Neprihvatljiv napad funkcionera SNS na sudsku vlast

27 dec 2017

"Predstavnici izvršne vlasti moraju da poštuju princip podele vlasti i načelo zabrane uticaja na sudsku vlast"

Liberalno-demokratska partija (LDP) ocenila je danas da izjava potpredsednika Srpske napredne stranke Miloša Vučevića povodom oslobađajuće presude Predragu Bubalu predstavlja neprihvatljiv napad na sudsku vlast i podriva nezavisnost sudstva u postupku koji još nije u potpunosti okončan.

LDP je pozvao predstavnike izvršne vlasti na svim nivoima da u potpunosti poštuju princip podele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, kao i načelo zabrane uticaja na sudsku vlast i njene odluke.

Mediji su preneli da je Vučević posle oslobađajuće presude Bubalu izjavio da „kao pravnik i običan građanin“ pita sudije „kome služe, narodu ili lopovima“ i „koliko koštaju njihov obraz i čast“.

U saopštenju, LDP je naveo da je duboko nezadovoljan stanjem u pravosuđu, trajanjem sudskih postupaka i da smatra da neke sudske odluke nisu donošene u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima, ali da napadi predstavnika izvršne vlasti neće doprineti da se stanje popravi, naprotiv.

Ta partija je navela i da očekuje od predstavnika Ministarstva pravde da bez odlaganja nastave dijalog sa predstavnicima pravosuđa i civilnog društva u cilju hitnog usaglašavanja modela reforme pravosuđa koja će u potpunosti osigurati samostalnost i nezavisnost sudstva.

Umesto napada na sudske odluke, LDP očekuje od Vlade Srbije hitno jačanje institucije republičkog javnog tužilaštva kao organa koji ima ključnu ulogu u gonjenju počinilaca krivičnih dela, ali i u prikupljanju dokaza.

„Samo dovoljno jako i samostalno Tužilaštvo i nezavisno sudstvo mogu biti garanti vladavine prava i sprovođenja zakona i međunarodnih standarda koje je ratifikovala Srbija“, naveo je LDP.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!