Lazić najbolji Fejsbuk pesnik

24 apr 2015

Književnik i prevodilac Boris Lazić iz Pariza pobednik je šestog Evropskog Fejsbuk pesničkog festivala

Književnik i prevodilac Boris Lazić iz Pariza pobednik je šestog Evropskog Fejsbuk pesničkog festivala, održanog proteklog vikenda u okviru Salona knjiga u Novom Sadu, a pobedio je u konkurenciji 496 autora iz 22 zemlje.

Prvostepeni žiri, koji čine pobednici prethodnih pet festivala iz različitih država, odlučio je o izboru pesama za uži izbor, dok je drugostepeni žiri, koji su činili: Franja Petrinović, Goran Ibrajter, Radovan Vlahović, Zoran Đerić i Simon Grabovac (predsednik), odlučio o dobitniku nagrade.

Lazić je nagrađen za pesmu “Stick Charts”, a do sada je objavio pesničke knjige: “Posrnuće” (1994, Beograd), “Okeanija” (1997, Beograd), “Strašna muzika o beskraju” (s Goranom Stojanovićem, 1999, Pariz), “Psalmi inovernog” (2002, Sremski Karlovci) i “Pesme lutanja i sete” (2008, Beograd), kao i nekoliko proznih.

U konkurenciji za nagradu bila je i Vladislava Vojnović, autorka nekoliko knjiga poezije i proze. Njenu pesmu, na žalost, nije prepoznao prvostepeni žiri, pa je predsednik drugostepenog želeo da je posebno istakne.

Autori koji su od prvostepenog žirija dobili glasove su: Marijana Jelisavčić iz Novog Sada, Slaviša Krstić iz Smederevske Palanke, Todora Škoro iz Beograda, Nikola Čavić iz Novog Sada, Nermin Delić iz Sarajeva, Anastasija Jakovljeva Pomogaeva iz Odese, Igor Marković iz Moskve, Elena Prendžova iz Skoplja i Milan Višnjić iz Kučeva.

Nagrada Evropskog Fejsbuk pesničkog festivala podrazukeva objavljivanje samostalne zbirke pesama dobitnika.

Festival je održan 18. i 19. aprila u okviru 21. Međunarodnog salona knjiga, u organizaciji Banatskog kulturnog centra i Novosadskog sajma.

Festival okuplja pesnike koji svoje stvaralaštvo predstavljaju na Fejsbuku, a cilj je da se virtuelna pesnička komunikacija pretvori u stvarnu – okupljanjem autora na Novosadskom sajmu.

Za učešće se ove godine prijavilo 496 pesnika iz Srbije i još 22 zemlje.

Pesnici su učestvovali čitanjem pesama na Novosadskom sajmu, kao i putem Fejsbuka.

Među gostima su bile pobednice ranijih pet festivalskih izdanja – Elena Askarova iz Rusije i Bogdanka Rakić iz Nemačke, kao i pesnici iz Švedske, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i iz brojnih gradova Srbije.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!