Latinka Perović: Rat se i dalje vodi, samo savremenim sredstvima

13 dec 2017

"Ne nazire se perspektiva za svakog posebno i sve zajedno"

Odgovor na pitanje zašto još jedna knjiga o Jugoslaviji kojim je otvorena večerašnja promocija knjige „Da li je Jugoslavija morala da umre“, ujedinio je paneliste u stavu da je bila neophodna jer posmatra bivšu zajedničku državu iz sociološkog ugla, bez nacionalističke opterećenosti.

Autori su istaknuti slovenački sociolozi Sergej Flere i Rudi Klanjšek, a knjigu je objavio Dan Graf, izdavač lista Danas.

Profesor Sergej Flere smatra da je malo domaćih autora koji su se bavili ovom temom, iako je ona bila vrlo zanimljiva svetskoj javnosti.

– Kod nas su postojeća dela bila uglavnom pristrasna, a mi smo nastojali da budemo neutralni, nismo zadovoljni dužinom knjige, mogla je da bude opsežnija, rekao je Flere dodajući da rad na ovu temu još nije prestao. Sa njim se složio i Rudi Klanjšek objasnivši da su dosta materijala, izostavili iz finalne verzije knjige, ali da su ipak zadovoljni rezultatom.

Klanjšek je još odgovarajući na pitanje moderatora, koliko su Slovenci zadovoljni raspadom Jugoslavije, zaključio da su njegovi sunarodnici danas možda više razočarani u ideju o svom napretku koju su imali pri izlasku iz Jugoslavije.

– Prema nekim indikatorima, Slovenci su se nadali da će živeti kao na zapadu, samo što više ni na zapadu nije tako lepo. Nove generacije ne znaju kako je bilo, iako se u medijima govorilo da je bilo loše, rekao je autor iznoseći da danas u Sloveniji ima korupcije skoro kao u Kamerunu.

Ostali panelisti su se složili da je knjiga vredna pažnje, na čelu sa istoričarkom Latinkom Perović, koja smatra da se iz knjige može dosta naučiti.

– Delo ima provokativan naslov sa podnaslovom kako su etničke elite dovele do neizbežnog raspada SFRJ. Izgleda da se rat i dalje vodi samo savremenim sredstvima, a ne nazire se perspektiva za svakog posebno i sve zajedno, rekla je istoričarka i dodala objašnjenje da formiranje Jugoslavije treba posmatrati kao vekovnu težnju naroda ovih prostora da žive zajedno, kako bi se oduprli osvajačima i asimilacijama.

– Ali su unutar zemlje odnosi bili prožeti nepoverenjem. Stanislav Vinaver je govorio da nema rata bez mržnje, što znači da je za rat potrebno dugo planiranje. Mnoge knjige govore baš o toj mržnji koja je stvarana među narodima, a sećamo se kampanje protiv Slovenaca, Hrvata, Albanaca. To nije ostalo bez uticaja na svest mladih generacija koje nemaju neposredno iskustvo o raspadu Jugoslavije, rekla je Perović, dodajući da borba još traje i često podrazumeva udaljavanje a ne pomirenje.

(Danasfoto: Medija centar Beograd)

Podelite ovu stranicu!