LASLO VEGEL: Šta se dešavalo 1944/1945. godine?

28 okt 2011

Grdna je nevolja tamo gde se privrženost naciji upražnjava kao zanimanje, odnosno, za novac. Sve do sada sam mislio da je to stvar duboke, najdublje unutrašnje vere. I kulture

Novac i nacija

Grdna je nevolja tamo gde se privrženost naciji upražnjava kao zanimanje, odnosno, za novac. Sve do sada sam mislio da je to stvar duboke, najdublje unutrašnje vere. I kulture.

Gubitak tempa

Iščitavam oduševljene izveštaje vojvođanske mađarske partijske štampe o tome da će zakonom o rehabilitaciji biti korigovani nedostaci zakona o restituciji. Mene bi najviše obradovalo ako bi ova mučna priča dobila pravičan završetak. Ne postoje precizni parametri, trenutno je sigurno samo to da se osporavani paragrafi zakona o restituciji NEĆE menjati. Lokalna manjinska elita je – ona koja participira u vlasti – zadovoljna. Prvi odjeci iz vladinih krugova svedoče da bi i zvanična Mađarske rado prihavtila nagodbu, s obzirom na to da mađarski protesti u Evropskoj komisiji nisu baš urodili plodom. Mađarska, doduše, može da iskoristi svoje pravo veta, ali ako ostale članice Evropske unije ne pokažu odgovarajuće razumevanje u tom pravcu, onda će ugled Mađarske unutar unije unekoliko da opadne. I u tome, dakle, ima izvesnog rizika. Šta donosi zakon o rehabilitaciji – to se jedva može naslutiti; ali je vrlo verovatno da će naslednici nevino osuđenih u sudskim procesima rehabilitacije morati da plate advokatske honorare. Da li će siromašniji manjinci za to imati materijalno pokriće, tek će se videti. U svakom slučaju, načinjena je velika greška što se pre donošenja zakona o restituciji i zakona o rehabilitaciji srpski parlament nije izjasnio o tome, šta se uistinu dešavalo u Vojvodini 1944. i 1945. godine. Da je to učinjeno, ne bi dolazilo do „nesporazuma”, „iskrivljenih tumačenja” i „jednostranih interpretacija”. Nažalost, za sve to vreme bilo je važnije smenjivanje ponekog glavnog urednika, od pokretanja rasprave u srpskom parlamentu o atrocitetima kojima su 1944. i 1945. bili izloženi vojvođanski Mađari. „Efikasni” smo bili samo u pređašnjem.

Ko to drži u šaci medije?

Savet za borbu protiv korupcije objavio je da je većina novina i televizija u Srbiji manje ili više indirektno ili direktno u vlasništvu političara ili takozvanih of-šor kompanija. Karakteristično je da se o medijima na ovaj način raspravlja uglavnom u bivšim socijalističkim zemljama, u kojima je jednopartijski sistem zamenjen partokratskom vlašću koja je i iznedrila partijske medije. Novokapitalistička politička lita se suočava sa sve dubljom krizom poverenja, te stoga nastoji da svoju vlast zabetonira uz pomoć medija, odnosno propagande.

Ruševine u Srbiji

Ovogodišnji beogradski Sajam knjiga otvara pisac Svetislav Basara. U svojoj redovnoj kolumni u Danasu je najavio da je politika o Kosovu srpske vlasti i srpske opozicije – u ruševinama. Na severu Kosova situacija je napeta, nedostaje samo jedna varnica. Bojim se da s pitanje statusa kandidata Srbije za članstvo u Evropskoj uniji ne rešava u Briselu, nego u Kosovskoj Mitrovici. Nemam – nažalost – nikakve iluzije o Evropskoj uniji, ali ako nam ta šansa propadne, čeka nas Evroazijska unija. Pre ili kasnije. Ako napatosti na Kosovu ne popuste, nije isključeno, da će to biti tema prolećnih parlamentarnih izbora.

oktobar 2011.
(preveo: Arpad Vicko)

Podelite ovu stranicu!