Laslo Vegel: Rađa se apolitično politikanstvo

13 Sep 2017

“U svojoj 269 godina dugoj istoriji, Novi Sad je 250 godina bio grad u etnički složenim državama. Različitost je bila sastavni deo njegove kulture. A homogenost uništava razlike”

Književnik Laslo Vegel izjavio je da se danas pokoravanje građana ne vrši nasiljem i otvorenim diktaturama, već “zaobilaznim putem”.

“Današnja politička i ekonomska elita se ne zadovoljava samo time da građani glasaju za neku političku partiju ili političku opciju, već zahteva i da se mentalno identifikujemo sa vladajućom idejom”, rekao je Vegel sinoć na otvaranju Festivala savremene umetnosti “Dunavski dijalozi”, koji se ove godine održava pod nazivom “Estetika intimnog”.

Vegel je ocenio da je danas na delu “propast javnog čoveka” i dodao da “živimo u doba velike rasprodaje: robe, ideologija, čovekovog tela…”

“Juče je rasprodan komunizam, danas se rasprodaje demokratija. Rađa se apolitično politikanstvo”, kazao je Vegel.

On je podsetio da je Novi Sad 1748. godine od habsburške carice Marije Terezije dobio status slobodnog kraljevskog grada i ime na tri jezika: Ujvidek na mađarskom, Nojzac (Neusatz) na nemačkom i Novi Sad na srpskom jeziku.

“U svojoj 269 godina dugoj istoriji, Novi Sad je 250 godina bio grad u etnički složenim državama. Različitost je bila sastavni deo njegove kulture. A homogenost uništava razlike”, rekao je Laslo Vegel.

“Dunavski dijalozi” su multimedijalni mozaički festival vizuelnih umetnosti, koji se istovremeno dešava u različitim galerijskim i alternativnim prostorima u Novom Sadu.

Juče je u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića otvorena izložba savremene fotografije podunavskog regiona “Umetnost i estetika intimnog”, a u pešačkoj zoni u centru Novog Sada otvorena je izložba umetničkih zastava iz podunavskog regiona.

“Dunavske dijaloge” organizuje novosadska galerija “Bel art”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!