Lajku Feliksu nagrada „Tradicija avangarde“

31 mar 2015

Feliksu će priznanje biti uručeno 22. aprila u Narodnom pozorištu “Toša Jovanović” u Zrenjaninu, gde će održati mini koncert

Muzičar i kompozitor Lajko Feliks (Felix) ovogodišnji je dobitnik nagrade “Tradicija avangarde” za doprinos avangardnoj umetnosti, koju dodeljuje Fond “Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov” u znak sećanja na ta dva znamenita neovangardna književnika i multimedijalna stvaraoca, rođena u Zrenjaninu i njegovoj okolini.

Feliksu će priznanje biti uručeno 22. aprila u Narodnom pozorištu “Toša Jovanović” u Zrenjaninu, gde će održati mini koncert. Plaketu, uz novčani deo nagrade u iznosu od 200.000 dinara, uručiće mu prošlogodišnji dobitnik, filmski reditelj i vizuelni umetnik Slobodan Šijan.

Razloga za odluku o dodeli nagrade Feliksu, kako je naveo žiri, ima mnogo, a osnovni je taj što svojom dugogodišnjom posvećenošću i nesvakidašnjom strašću koju oseća kako prema vlastitoj (kao stvaralac), tako i prema muzici uopšte (kao izvođač), na ubedljiv način otelotvoruje upravo onu poznatu avangardističku težnju za izjednačavanjem, odnosno potpunim brisanjem granica između umetnosti i života.

“Beskompromisno predavanje vlastitoj muzičkoj misiji, u Lajkovom slučaju, nije moglo biti poremećeno čak ni njegovim izbacivanjem iz muzičke škole, upravo zbog neprihvatanja bilo kakvih nametnutih konvencija. Još od tinejdžerskih dana, doslovce živeći za svoju violinu, ili citru koja mu je bila prvi instrument, Lajko Feliks muziku doživljava i praktikuje kao čistu kreaciju čiji vrhunac svakako predstavljaju njegovi koncerti”, naveo je žiri, odnosno Upravni odbor Fonda “Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov” koji čine književnici Svetislav Basara, Gojko Božović i Vladimir Kopicl, kulturni aktivista i producent Branislav Grubački i Vladimir Vasiljev, predstavnik Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” (predsednik).

Feliks je održao do sada više od hiljadu koncerata, među kojima podjednak značaj imaju oni u najpoznatijim koncertnim prostorima širom sveta, kao i sasvim intimne, višečasovne svirke koje rado priređuje svojim prijateljima.

Feliks je od 1995. godine objavio desetak solo albuma koje u najvećem čine upravo snimci njegovih koncerata, pošto u studio ulazi nerado i retko. Krunu njegove dosadašnje umetničke karijere predstavlja serija koncerata “Lajko Felix maraton”, održanih širom Evrope tokom 2014. i 2015. godine, koji ga virtuoznošću i performativnošću čine vanredno bliskim umetnosti hepeninga, istakao je žiri, koji je jednoglasno odlučio o dobitniku.

“Za Feliksa umetnost, muzika posebno, pre svega predstavljaju čistu energiju. Ta energija doseže se potpunim duhovnim i telesnim predavanjem, pri čemu se akcenat uvek stavlja na improvizaciji i razmeni energije sa određenim prostorom, odnosno publikom njegovih koncerata. Kao što se svira, muzika Lajka Feliksa se i prima i doživljava čitavim telom, odnosno potpunim predavanjem”, istakao je žiri, podsećajući da Feliks svira i improvizuje muziku karakterističnu za Panonsku niziju, ali i romsku muziku, narodnu, klasičnu, rok, bluz i džez.

Kao osnovu svoje umetnosti, Feliks je svojevremeno označio osetljivost i izrazit zvučni kolorit instrumenata, čime njegovo delo dobija sintetičku vrednost koja, makar na ovim prostorima, kako je naveo žir, teško da ima pandana.

Žiri je kao još jedan, a svakako ne poslednji primer u kojoj meri Feliks iskače iz bilo kakvih muzičkih i umetničkih šablona i konvencija, naveo njegov album “Iz grmlja” (A Bokorból), snimljen 2009. u saradnji sa Antalom Brašnjom, violistom iz Srbobrana. Taj album kompletno je snimljen u šumi na Paliću, sa inicijalnom idejom da se sastavnim delom muzičkih kompozicija učine upravo energije i zvukovi šume čime.

Fond “Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov” osnovan je radi promovisanja, zaštite i unapređenja kulture uopšte, sa ciljem da posebno radi na prikupljanju književne ostavštine, proučavanju, objavljivanju i popularisanju dela i čuvanju imena Tucića i Despotova.

Osnovan je na inicijativu pokreta Novi optimizam i njegovog lidera Branislava Grubačkog Gute, uz podršku Vladimira Vasiljeva iz Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin”, u kojoj mu je i sedište.

Prvi dobitnik nagrade bio je pozorišni reditelj Andraš Urban iz Subotice.

(SEEcult / Foto: lajkofelix.hu)

Podelite ovu stranicu!