Labudović: Ne uvlačite me u predizbornu kampanju

07 okt 2011

U odgovoru Nacionalnom savetu Mađara, Labudović rekao da su pojedini članovi ovog saveta “zloupotrebili svrhu te plemenite institucije”

Bivši predsednik Upravnog odbora (UO) Radio-televizije Vojvodina (RTV) Boris Labudović pozvao je danas Nacionalni saveta Mađara „da ga ne uvlači u predizbornu kampanju Saveza vojvođanskih Mađara“ (SVM).

Labudović je u saopštenju ocenio da su pojedini članovi Nacionalnog saveta „zloupotrebili svrhu te plemenite institucije“ i optužili ga da je njegovo obrazloženje ostavke na mesto predsednika UO „direktno skandalozno“.

Nacionalni savet danas je optužio Labudovića da je ponudio „skandalozno“ objašnjenje za svoju ostavku, jer je naveo da je nezadovoljan zbog budućeg mogućeg uticaja manjinskih nacionalnih saveta na uređivačku politiku pokrajinskog javnog servisa, prilikom usklađivanja Statuta RTV-a sa Zakonom o nacionalnim savetima manjina.

Nacionalni savet Mađara optužio je Labudovića da kršenje zakona predstavlja kao svoju „moralnu i političku vrlinu“, kao i da uporno ćuti o tome da RTV godinu i po dana odbija da uskladi sopstveni statut sa Zakonom o nacionalnim savetima.

Labudović je u odgovoru Savetu naveo da ima puno poštovanje prema pravima i odgovornostima svake nacionalne zajednice u Srbiji, da visoko vrednuje jedinstvo u različitostima i vojvođansku multikulturalnost i da je to polazna i završna tačka njegovog dijaloga.

„Moja ostavka brani prava i principe slobode medija koje poštuju svi valjani novinari – srpski, mađarski, slovački ili rumunski, sasvim svejedno. Zato mi je žao što instituciju koja je zamišljena da bude ogledalo jedne ugledne nacionalne zajednice upotrebljavate u stranačke svrhe“, ocenio je Labudović.

On je izrazio osnov sumnje da pojedinci iz Nacionalnog saveta Mađara „nisu razumeli suštinu obrazloženja njegove ostavke, jer je jasno i glasno naveo da ne pristaje da odgovorne urednike programa na nezavisnom javnom servisu bira neko drugi, pa ni nacionalni saveti“.

Labudović je pozvao Nacionalni savet da javnosti odgovori zašto je Udruženje mađarskih novinara Vojvodine kritikovalo Nacrt medijske strategije koji je pripremio Nacionalni savet, zašto je list „Mađar so“ nedavno kritikovao taj Savet i šta su bili glavni razlozi za smenu urednika tog lista Čabe Presburgera i urednika RTV Panon Rudolfa Mihoka.

Bivši predsednik UO RTV je upitao Nacionalni savet i kako odgovara na oštru reakciju Organizacije medija Jugoistočne Evrope koja ga je optužila za politički pritisak na medije i da li i RTV treba da doživi takvu sudbinu.

Pritisak Nacionalnog saveta Mađara na uređivačku politiku osudila su i sva relevantna medijska i novinarska udruženja u Srbiji.

Labudović je na funkciji predsednika UO bio od 19. februara 2009. Upravni odbor je za novu predsednicu izabrao Vanju Barišić-Joković, koja je zaposlena u Javnom vodoprivrednom preduzeću „Vode Vojvodine“ na mestu šefa službe za odnose sa javnošću.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!