Labris podneo pritužbe zbog diskriminatornog sadržaja u udžbenicima

27 dec 2017

"Postojeće gradivo u velikoj meri pospešuje diskriminaciju i socijalnu distancu prema LGBT osobama"

Organizacija za lezbijska ljudska prava Labris podnela je pritužbe poverenici za zaštitu ravnopravnosti zbog diskriminatornog sadržaja u udžbenicima za srednju školu, saopšteno je danas.

Pritužbe su podnete protiv Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, Zavode za udžbenike i Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

Labris je naveo da su pritužbe podnete jer te institucije, i pored upućene opšte preporuke još 2014. godine, nisu uklonile niti preispitale delove udžbenika koji na krajnje nenaučan i homofobičan način opisuju LGBT zajednicu.

Dodaje se da su dva udžbenika u kojima je 2014. godine mapiran diskriminatorni sadržaj u reprintu izmenjena, pa je nejasno zašto to nije učinjeno i sa preostalih šest udžbenika (Dečja neuropsihijatrija za četvrti razred medicinske škole, Zdravstvena nega 3 za treći razred medicinske škole, Interne bolesti sa negom 2 za četvrti razred medicinske škole, Neuropsihijatrija za treći razred medicinske škole, Psihologija za drugi razred gimnazije, Psihologija za treći i četvrti razred trgovinskih, ugostiteljsko-turističkih i škola za lične usluge).

„Koraci ka tolerantnom društvu koje neguje i ohrabruje različitosti među nama kreću još od prvih školskih dana, zato je i najznačajnije da u periodu psihosocijalnog razvoja svako dete ima svest o svim različitostima koje ga okružuju“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da postojeće gradivo u velikoj meri pospešuje diskriminaciju i socijalnu distancu prema LGBT osobama, a vršnjačko nasilje na osnovu seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta se uopšte ne prepoznaje.

„LGBT zajednica i dalje spada u najugroženije kategorije našeg društva. Nasilje, govor mržnje i homofobični ispadi imaju svoje korene upravo u obrazovanju, odnosno nedostatku obrazovanja o LGBT zajednici koje proizvodi stereotipe i homofobiju“, ocenio je Labris.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!