Kuršumlija – opština sa najviše crkava

24 jan 2012

U jednoj od najsiromašnjih opština u Srbiji, Kuršumliji, trenutno „radi” 60 crkava, naravno pravoslavnih. Od toga, polovina je sagrađena u proteklih deset godina

Direktor sektora za turizam kuršumlijskog preduzeća „Planinka“ Radovan Tanasković rekao je danas da opština Kuršumlija ima 60 aktivnih crkava što je, kako navodi, najveći broj u Srbiji.

Tanasković je za agenciju Beta kazao da je polovina od tih 60 crkava sagrađena u proteklih deset godina, a u Kuršumliji ima i više od 50 crkvišta (ostataka srednjevekovnih crkava).

U samom gradu su dve aktivne crkve, dok su ostale u selima. Većinu crkava su gradili meštani, a četiri crkve je izgradilo turističko preduzeće Planinka.

Tanasković je naveo da njegovo preduzeće želi da turisti koji će dolaziti na lokalitete kod Kuršumlije imaju u blizini i crkve, da zadovolje verske potrebe.

Planinka je jednu crkvu sagradila u Lukovskoj Banji, dve u Prolom banji i jednu u Đavoljoj varoši.

„Neke od ovih crkava su sagrađene na temeljima starih i za njih su vezane mnogobroje legdende i narodna predanja, koje su veoma atraktivne i privlačne za turiste“, rekao je Tanasković.

U Lukovskoj Banji, crkva je podignuta na steni, gde se materijal za njenu izgradnju nosio na rukama i na konjima. U Prolom banji je izgradnja crkve takođe započeta na jednoj steni.

Preduzeće Planinka, pored izgradnje novih crkava, ulaže i u obnovu srednjevekovnih crkava kako bi se pojačala turistička ponuda kraja.

Tačan broj ostataka srednjovekovnih crkava na teritoriji Kuršumlije još nije utvrđen.

Turističko preduzeće Planinka je za izgradnju i obnovu crkava do sada uložilo više od 80.000 evra.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!