Kulturocid u Iraku: Džihadisti uništili drevnu Hatru

07 mar 2015

Pripadnici džihadističke organizacije "Islamska država" uništili su drevne ostatke 2.000 godina starog grada Hatra, na sjeveru Iraka

Pripadnici džihadističke organizacije „Islamska država“ uništili su drevne ostatke 2.000 godina starog grada Hatra, na sjeveru Iraka, saopštilo je iračko Ministarstvo za turizam i antikvitete.

Ministarstvo je dobilo informacije od svojih zaposlenih u gradu Mosulu, koji je pod kontrolom ekstremista, da je grad Hatra danas uništen.

To je najnoviji napad džihadista na kulturno nasljeđe ove bliskoistočne države.

Hatra je drevni grad u guvernatu Niniva. Najpoznatiji je po monumentalnim ruševinama prvog arapskog kraljevstva koje je nastalo u drugom vijeku. Arheološki kompleks u Hatri je 1985. godine uvršten na Uneskovu listu svjetske baštine.

Iračko Ministarstvo za turizam i antikvitete objavilo je prije dva dana da je „Islamska država“ napala istorijski grad Nimrud i uništila ga teškim vozilima.

Nimrud, koji je osnovan u 13. vijeku prije nove ere, leži na rijeci Tigar, oko 30 kilometara jugoistočno od Mosula, drugog po veličini iračkog grada i uporišta „Islamske države“ u zemlji.

Uništenje Nimruda usljedilo je sedam dana, nakon što su džihadisti objavili video-snimak na kojem je prikazano uništenje statua i skulpture iz Asirijskog doba u gradu Mosulu nad kojim su kontrolu preuzeli u junu prošle godine.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!