Kula: Političke svinjarije

13 sep 2014

Kulski stranački funkcioneri su osigurali svoj napredak

U proteklih nedelju dana u opštini Kula na videlo su izašle sporne javne nabavke opštinske vlasti, a da je to samo vrh ledenog brega pokazuju i tenderi na kojima su poslove dobijale firme sa političkom pozadinom.

Podobni pojedinci ovajdili su se za višemilionske iznose o trošku građana. U pitanju su predsednici stranaka, odbornici, članovi saveta mesnih zajednica.

Jedan od drastičnijih primera je firma Molimentum, koja se vodi na Zorana Videkanjića, a u kojoj sto odsto vlasništva ima nevenčana supruga odbornika Srpske napredne stranke (SNS) u lokalnoj skupštini i predsednika opštinskog odbora te stranke Perice Videkanjića, u protekle dve godine na javnim nabavkama dobila je preko šest miliona dinara.

Tako je to preduzeće uz pomoć kulskog Zavoda za izgradnju pre tri meseca dobilo na tenderu posao nabavke tucanika za sanaciju atarskih puteva.

MolimentumPrvi čovek SNS u Kuli je sa svojom firmom Molimentum krajem prošle godine dobio i posao obavljanja zimske službe na lokalnim putevima na teritoriji opštine Kula.

Napredno profiterstvo te firme vidi se i u zvaničnim podacima, prema kojima je Videkanjić u prošloj godini zaposlio novih sedam radnika i uvećao svoj profit za skoro 11,5 miliona dinara.

Još jedna od „povlašćenih“ firmi sa političkom pozadinom je i Blaško gradnja.

Vlasnik tog preduzeća Imre Blaško Kuljanima je poznat kao kandidat Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) za odbornika u kulskoj skupštini. Blaško je trenutno član saveta MZ Donji grad u Kuli.

BlaskoBlaško gradnja je dobilo posao ogradnje lokalnog groblja. Taj posao je, po zvaničnim podacima, zajednička investicija (Blaškovog) Donjeg i Gornjeg grada i finansira se od samodoprinosa.

Ta firma kadra SVM iz Kule dobila je u protekle dve godine za razne poslove oko 11 miliona dinara.

Blaško je, uz pomoć firme DD MG korporacija dobio i poslove u Vrbasu, gde je radio na rekonstrukciji trotoara. Vrednost tog posla ugovorena je na blizu 2,5 miliona dinara.

U Kuli su na dobitku i pojedinci iz Demokratske stranke Srbije (DSS), koja je takođe deo vlasti u toj opštini.

Odbornik DSS u kulskoj skupštini Radoslav Smiljanić je sa svojom privatnom firmom Unovet „srećni dobitnik“ obavljanja veterinarskih usluga u ovoj godini u Kuli. Ugovorena vrednost tog posla je skoro milion dinara.

I njegov stranački kolega Radovan Kovač nije loše prošao sa ugovorenih 2,5 miliona dinara. Kovač će imati težak zadatak da „počisti“ Opštinsku upravu u Kuli.

PrasiciU žižu javnosti Kula je ovih dana dospela i zbog nabavki prasića, koza, pilića, šivaćih mašina.

Opozicija je oštro kritikovala opštinsku vlast zbog, malo je reći čudnih, nabavki, dok su opštinski čelnici u odbranu prasića poslali svoje zamenike, koji su tvrdili da je reč o pomoći izbegličkim porodicama.

Inače, kulski odbor SNS trebalo je da bude raspušten odlukom vrha stranke, međutim do toga nikada nije došlo. U međuvremenu, stranački funkcioneri su „osigurali“ svoj napredak.

Žana Majski

Podelite ovu stranicu!