Kukan: Ovim tempom nije realno članstvo Srbije u EU 2025.

30 Oct 2018

"Nije dovoljno samo usvajanje novih zakona, već i njihova primena"

Poslanik Evropskog parlamenta Eduard Kukan izjavio je da Srbija mora mnogo brže da napreduje ka Evropskoj uniji ako želi da postane njena članica 2025. godine i da ovim tempom to nije realno očekivanje.

“Srbija napreduje u pregovorima (s EU), ima nekih pomaka u pravosudju, a napredak po pitanju slobode medija je veoma ograničen. Srbija mora mnogo brže da se kreće ako želi članstvo u 2025. godini. Ovim tempom to nije realno očekivati”, rekao je Kukan u intervjuu za televiziju N1.

Kukan, koji je danas u ime EP predsedavao u Beogradu devetom Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija Srbija, kazao je za N1 da je pitanje odnosa i saradnje Srbije s Rusijom uvek na dnevnom redu u Briselu i da Srbija ne može da bude “u istim prijateljskim odnosima” s EU i s Rusijom.

“Budimo iskreni ne može se biti u istim prijateljskim odnosima s EU i Rusijom. Mislim da ćete morati da se odlučite. Ako Srbija nastavi da razvija ekonomske odnose s Rusijom, ali u skladu s evropskim pravilima, tu neće biti ničeg lošeg. Francuska ima veze s Rusijom, ali pošto je Rusija pod sankcijama u EU, ta saradnja je ograničena”, rekao je Kukan.

On je dodao da zvaničnici EU o tome “uvek razgovaraju s predsednikom Vučićem” i da on “uvek daje isti odgovor” da je za Srbiju važno da bude u dobrim odnosima s Rusijom, da je ekonomska saradnja s Rusijom važna Srbiji zbog gasa, ali da je njen prioritet EU.

“Kaže da to ponavlja i (predsedniku Rusije Vladimiru) Putinu i da razgovor uvek počinje rečenicom da je EU prioritet za Srbiju. To je lep odgovor, ali se saradnja Srbije s Rusijom nastavlja”, naveo je Kukan.

On je negirao da EU zbog dijaloga Beograda i Prištine zatvara oči kad je reč o napretku Srbije na polju vladavine prava.

“To nije tačno, mi ne zatvaramo oči. Tačno je da je dijalog veoma važan, a postizanje sporazuma je u interesu Srbije ako želi da bude članica EU. Već dva sastanka i dve posete predsednika Vučića Briselu su otkazane, neophodno je da tu vidimo neki napredak”, rekao je Kukan.

Upitan da li je razgraničenje Srba i Albanaca prihvatljivo za EU, on je kazao da o tom pitanju “ne postoji jedinstveno stanovište” unutar Unije i da se “i dalje radi na tome”.

“Ako se dve strane dogovore oko nečega, to mora da bude u skladu s medjunarodnim pravom. Dogovor ne sme da destabilizuje situaciju na Zapadnom Balkanu”, dodao je Kukan.

Naveo je da je za nemačku kancelarku Angelu Merkel razgraničenje neprihvatljivo, ali i dodao da je to pozicija Nemačke a ne EU, i da je zato “potrebno još vremena” da se dodje do rešenja koje bi bilo prihvatljivo Uniji.

“To je jedno veoma zahtevno pitanje o kojem ne bi trebalo da se diskutuje s medijima. Iskreno, ne znam da li je društvo u Srbiji spremno za to”, kazao je Kukan.

On je rekao da ne postoji krajnji rok za postizanje rešenja kosovskog pitanja i da mogućnost da Vučić i predsednik Kosova Hašim Tači dodju do dogovora za dve nedelje tokom boravka u Parizu, zvuči “previše dobro da bi bila istinita”.

Poslanik EP je dodao da ulazak u Uniju ne bi bio dobar za Srbiju ako ona ne bude spremna za članstvo.

“Mi vas želimo i to je zajednički posao Srbije i EU. Ali ako niste spremni, članstvo nije dobra stvar. Napravili smo grešku sa Rumunijom i Bugarskom koje smo primili iz političkih razloga i to nam se obilo o glavu”, rekao je Kukan.

On je naveo da nije dovoljno samo usvajanje novih zakona, već i njihova primena.

“Čak i kada su neki dobri zakoni usvojeni, oni se ne primenjuju. Kada razgovaramo sa predsednikom (Vučićem) i premijerkom (Brnabić), uvek dobijamo objašnjenje kojim niko od nas nije zadovoljan, ali i uveravanje da je za njih to veoma važno”, kazao je Kukan.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!