Kuća ljudskih prava: Zaustaviti urušavanje zaštite podataka o ličnosti 

15 mar 2018

"Poverenik Rodoljub Šabić je meta napada predstavnika vladajuće stranke i državnih funkcionera"

Nevladina organizacija Kuća ljudskih prava i demokratije zatražila je danas od Vlade Srbije i Ministarstva pravde da hitno zaustave urušavanje dostignutog nivoa zaštite podataka o ličnosti i prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja, kao i urušavanje institucije Poverenika zaduženog za te poslove.

„Pravo na slobodan pristup informacijama jedno je od retkih ljudskih prava koje je u našem pravnom sistemu dobro zakonski regulisano i zaštićeno profesionalnim radom nezavisne institucije. I međunarodna i domaća javnost su nepodeljenog stava o kvalitetu postojećeg zakona i o veoma profesionalnom i stručnom radu aktuelnog Poverenika Rodoljuba Šabića, iako je on poslednjih godina stalna meta napada predstavnika vladajuće stranke i državnih funkcionera koji neretko prelaze u hajku i besprizorne optužbe za navodno protivdržavno ili antivladino delovanje“, navodi se.

U saopštenju se dodaje da je analiza primene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja urađena netransparentno i bez konsultacija sa Poverenikom, o kojem se govori negativno, uz iznošenje brojnih paušalnih ocena i predloga kojima bi se potpuno uništio dosadašnji nivo zaštite prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

„Najavljene izmene ovog zakona podrazumevaju neprihvatljivo i drastično sužavanje već dostignutog nivoa zaštite ovog prava, a na šta posebno ukazujemo i apelujemo da se u izradu istog uključe sva zainteresovana i stručna lica koja mogu da doprinesu unapređenju ove oblasti“, dodaje se.

Kuću ljudskih prava i demokratije čine Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!