Kuća ljudskih prava: Zabrinjava postupak protiv Inicijative mladih

21 dec 2017

"Ovakvim postupcima pruža se pristrasna podrška veličanju osuđenih ratnih zločinaca"

Kuća ljudskih prava i demokratije izrazila je danas zabrinutost jer je protiv aktivista Inicijative mladih za ljudska prava pokrenut prekršajni postupak zbog protesta na tribini Srpske napredne stranke u Beškoj na kojoj je govorio Veselin Šljivančanin, koji je pred Haškim tribunalom osuđen za ratne zločine.

„Dodatno ističemo zabrinutost, budući da ovo nije prvi put da se pokreće prekršajni postupak protiv Inicijative u sličnom kontekstu. Podsećamo da je protiv direktorke Inicijative pokrenut prekršajni postupak zbog pozivanja na paljenje sveća ispred Predsedništva Srbije uoči godišnjice genocida u Srebrenici, navodno zbog kršenja Zakona o javnom okupljanju građana. Istom prilikom policija nije ništa uradilia po pitanju pretnji učesnicima noćnog pomena i fizičkih napada na njih“, navodi se u saopštenju.

Kuća ljudskih prava navela je da je obaveza države da u skladu s međunarodnom zaštitom boraca za ljudska prava fizički integritet, slobode, bezbednost i dostojanstvo aktivista i da ih zaštiti od uznemiravanja kroz sudske postupke, odnosno zloupotrebe primene zakonskih odredaba, koje se ogleda i u neosnovanim prekršajnim postupcima sa ciljem stigmatizacije njihovog rada.

„Smatramo da se navedenim postupcima upravo vrše ovakve zloupotrebe i pruža pristrasna podrška veličanju osuđenih ratnih zločinaca“, navodi se u soapštenju.

(Beta)

 

Podelite ovu stranicu!