Krivična prijava protiv bivšeg direktora Lisja

03 sep 2014

Sindikat sumnjiči direktora da je zapošljavao radnike koji nisu dolazili na posao

Sindikat zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti iz Novog Sada podneo je danas Osnovnom javnom tužilaštvu u tom gradu krivičnu prijavu protiv bivšeg direktora Javnog preduzeća “Lisje” Stojana Ivaniševića za zlouptrebu službenog položaja i zapošljavanje radnika koji su dobijali plate, a nisu dolazili na posao.

Kako se navodi u krivičnoj prijavi, Stojanović je od stupanja na dužnost direktora JKP Lisje 12. septembra 2013. godine, zaposlio preko preduzeća “Optimum MV-NS”, kao studentske zadruge, 19 ljudi za privremene i povremene poslove, ali se “oni nisu pojavljivali na radnom mestu”.

U prijavi je navedeno 16 imena zaposlenih sa kojima je sklopljen ugovor, i dodaje da “ni jedan od zaposlenih u JKP Lisje nije niti video, niti radio sa ovim licima”, a da su oni mesečno koštali 848.000 dinara u neto iznosu.

“Na ovaj način zloupotrebom ovlašćenja, direktor je oštetio JKP Lisje za iznos od 14.524.964 dinara bruto za godinu dana i time omogućio preduzeću ‘Optimum MV-NS’ neovlašćeno sticanje navedene dobiti”, piše u prijavi.

Dodaje se da je u istom periodu Ivanišević, kao odgovorno lice, zaključio ugovore o radu na neodređeno vreme sa većim brojem zaposlenih, koji su obavljali savetničke, šefovske i druge poslove, a da oni takođe nisu dolazili na posao.

“Navedena lica od zaključivanja ugovora o radu, pa do promene direktora nisu dolazila na posao i nisu obavljali poslove koji su im određeni ugovorom o radu. Na taj način im je omogućio sticanje dobiti u iznosu od oko 1,5 miliona dinara mesečno za sva lica, te je za taj isti iznos JKP Lisje oštećeno kao poslodavac”, navodi se u prijavi.

Stojan Ivanišević je razrešen je funkcije direktora 13. juna 2014. godine, a od tada se nalazi na mestu pomoćnika direktora JKP Lisje, koje se bavi poslovima vezanim za pogrebne delatnosti.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!