Kriminal godišnje obrne 870 milijardi dolara

Jul 17 2012

Promet međunarodnog organiziranog kriminala dostiže blizu 870 milijardi dolara godišnje, što je šest puta više od obima zvanične pomoći Ujedinjenih naroda (UN) za razvoj

Promet međunarodnog organiziranog kriminala dostiže blizu 870 milijardi dolara godišnje, što je šest puta više od obima zvanične pomoći Ujedinjenih naroda (UN) za razvoj, saopćila je Uprava UN-a za borbu protiv narkomanije i kriminala (UNODC).

To je 1,5 posto svjetskog bruto društvenog proizvoda (BDP) ili sedam posto od obima svjetskog uvoza.

Zaustavljanje te transnacionalne prijetnje je jedan od najvećih svjetskih izazova za međunarodnu zajednicu, naglašava izvršni direktor te agencije UN-a Jurij Fedotov, prenosi Reuters.

UNODC u saopćenju navodi da organizirani kriminal pravi milione žrtava svake godine, a samo u trgovini ljudima ima blizu 2,4 miliona žrtava.

Prema podacima UNODC-a, obim trgovine narkoticima dostiže 320 milijardi dolara.

Trgovina ljudima

Prema podacima Uprave, šverc donosi kriminalcima skoro 250 milijardi dolara godišnje, a na trgovini ljudima zarađuju blizu 32 milijarde dolara.

Prema ocjeni UNODC-a, od nelegalnog prebacivanja migranata kriminalci zarađuju skoro sedam milijardi dolara godišnje, prometa drvene građe blizu 3,5 milijardi dolara samo u jugoistočnoj Aziji, a od nelegalne prodaje slonovače, rogova nosoroga i dijelova tigra otprilike 75 miliona dolara.

Fedotov je izrazio nadu da će mediji u okviru kampanje koju provodi Uprava informirati o šteti koju kriminal nanosi društvu i pojedincima.

U aprilu ove godine izvršni direktor UNODC-a je saopćio da samo zbog korupcije privrede zemalja u razvoju gube godišnje skoro 40 milijardi dolara.

(Al Jazeera)

Ne sviđa mi seSviđa mi se (No Ratings Yet)
Loading...Loading...
Odštampajte ovaj tekst Odštampajte ovaj tekst

Pogledajte još:

Posted by on Jul 17 2012. Filed under (Pod) razno. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry
NAPOMENA:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije internet portala Autonomija.info. Molimo korisnike da ne koriste govor mržnje i da se uzdržavaju od vređanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Autonomija.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Neki komentatori, koji su duže prisutni na našem sajtu, imaju mogućnost objavljivanja komentara bez moderiranja. Molimo vas da ne zloupotrebljavate naše poverenje i da vaš iskazi budu primereni i uljudni.
Hvala na razumevanju!

Pretraga arhive

Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga

Prijatelji sajta

Log in | Designed by Gabfire theme | GoDev | Google+